Halve haantjes op de BBQ met een Abruzzi-salade

Een recept van Jan Buytaert

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 flinke, jonge haantjes
0,5 l olijfolie
1 citroen
Santa Maria Extra Fine Selection Japanese Wasabi & Sesame
150 gr geweekte witte boontjes
150 gr groene boontjes
200 gr groene aspergepunten
100 gr penne
500 gr vastkokende aardappelen
balsamico
Santa Maria Extra Fine Selection Italian Basilico
grof zout
1 kleine kropsla
100 gr kleine tomaatjes
300 gr prosciutto
150 gr oude pecorinokaas

Bereiden: 

Snijd de haantjes in twee helften en haal er het borstbeen uit. Maak een mix van olijfolie, de geraspte schil van een citroen en Santa Maria Extra Fine Selection Japanese Wasabi & Sesame (mag flink wat zijn), borstel er de haantjes mee in en kruid ze af met een beetje zout. Laat de haantjes een nacht marineren in de koeling.

Kook even op voorhand de witte en de groene boontjes, de asperges en de penne de een na de ander in ruim, lichtjes gezouten water en spoel ze onder de koude kraan.

Snijd voor de patatine de aardappelen in dunne plakjes. Schik ze in een ovenschaal en bestrijk ze overvloedig met de olie-en wasabi-mix. Schuif de aardappelen onderaan in een voorverwarmde oven (175°). Leg op het rooster erboven de haantjes: zo drupt het bakvet op de aardappelen. Zowel de haantjes als de aardappelen mogen ongeveer 45 minuten in de oven blijven.

Maak ondertussen maak je een vinaigrette met olijfolie, enkele druppels balsamico, een flinke snuif Santa Maria Extra Fine Selection Italian Basilico en een beetje grof zout.

Serveren:

Leg een bodempje grof gesneden kropsla en enkele tomaatjes op de bodem van een grote platte schaal. Schik daar de gekookte groenten op. Leg bovenop de warme haantjes en de prosciutto. Rasp er flink wat pecorinokaas over en lepel er, als laatste, de viniagrette over. Serveer de patatine apart.

Inspiratie & blog