Curanto van kalkoen en groenten

Een recept van Kevin Kegeleers en Nick Van Hoof, zoals gezien in Open Vuur 2
Foto: Stephanie Bex ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 grote zoete aardappelen
1 witte kool
1 spitskool
2 venkels
4 rode chilipepers
2 courgettes
1 selder
1 bussel tijm
1 bussel dille
1 bussel dragon
12 takjes rozemarijn
4 el gedroogde Provençaalse kruiden
peper - zout
olijfolie
1 grote kalkoen
2 stengels rabarber
2 uien
1 handje groene kruiden
1 handje grof zout
1 el venkelzaad
1 el gerookt paprikapoeder

Bereiden:

Begin met het graven van een put en maak er met kolen een vuur in. Laat dit minimum al twee uur branden. Verzamel ondertussen groene, niet giftige takken om straks te gebruiken als buffer. 

Neem een groot laken en leg er alle groenten en kruiden op. Vul de kalkoen op met de rabarber, de uien en de groene kruiden. Wrijf de buitenkant in met grof zout, venkelzaad en gerookt paprikapoeder. Leg de kalkoen bij de groenten op het laken en kruid alles nog royaal af met peper, zout, olijfolie en Provençaalse kruiden. Knoop het laken dicht en dompel het voedselpakket onder in water. 

Haal een deel van de brandende kolen uit de put, leg er de groene bladeren in als buffer en daarbovenop het voedselpakket. Dek af met extra bladeren en takken en schep er zand en de resterende kolen (en eventueel wat houtblokken) over. Laat het voedselpakket zo’n 8 uur garen onder de grond. 

Serveren:

Haal het voedselpakket uit de grond en knoop het laken open. Serveer de kalkoen samen met de gegaarde groenten. 

Wijntip: Silk & Spice white

Silk & Spice is een ode aan de geest van avontuur en moed van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e eeuw de wereld verkenden en de commerciële zijde- en specerijenroutes tussen Europa en Azië ontdekten. Silk & Spice White Blend onthult intense tonen van rijpe perziken, meloen en witte bloemen, evenals hints van vanille. Het toont perfect het unieke Portugese terroir, de kunst van het blenden van inheemse druivensoorten. Stevig genoeg om de kalkoen te omarmen, het ‘zoete’ parfum om de bataat gelukkig te maken en fraîcheur genoeg om de seizoensgroenten op te peppen.

Met dank aan

Le Wine

Inspiratie & blog