Couscous met groenten & kip

Couscous met groenten & kip
Ook in njam! boek Vlaanderen kookt!
Zoals gezien in tv-programma Vlaanderen Kookt
Hoeveelheid Ingrediënt
1,2 kg couscous
5 el olijfolie
2 maïskippen, in stukken
5 uien, grof gesneden
1 kl kurkuma
1 zakje saffraanpoeder
1 kl draadsaffraan
0,5 bosje koriander, grof gesneden
0,5 bosje peterselie, grof gesneden
2 cm verse gember, geraspt
6 tomaten, niet ontveld en gehalveerd
250 g wortelen, in grove reepjes
500 g courgette, in grove stukken
400 g gekookte kikkererwten
150 g gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen, ...)
1 flespompoen, in grove stukken
2 kaneelstokjes
100 g rozijnen
100 g geroosterde pijnboompitten
peper - zout - water
extra: stoompan voor couscous
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de warme groenten met kip:

Bak de stukken kip knapperig bruin in olijfolie. Voeg de ajuinen, de gedroogde kruiden, de koriander, peterselie en geraspte gember toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

Als je merkt dat de verschillende smaken zich vermengen, is het tijd om er de tomaten bij te doen. Leg ze op de kip, voeg een scheutje water toe maar roer niet om. Zet het deksel op de pot en laat rustig pruttelen. Verwijder de velletjes van de tomaten wanneer ze gaar zijn.

Doe de wortelen erbij en roer om. Draai het vuur hoger en vul de kookpot met water zodat de groenten en het vlees net onderstaan. Breng met het deksel op de pot aan de kook en leg er na 15 minuten de courgette bij. Kook verder gaar tot de courgette zacht is.

Doe de kikkererwten en gedroogde vruchten erbij en laat nog even verder koken.

Maak de pompoen:

Doe de kaneelstokjes samen met de pompoen in een kookpot. Voeg een paar flinke lepels kookvocht van de groenten toe en kook de pompoen hierin gaar. Meng de rozijnen eronder wanneer de pompoen gaar is.

Stoom de couscous:

Spreid de couscous op een grote platte schaal. Voeg zout toe aan 2 liter water en sprenkel hiervan een flinke scheut over de couscous. Meng het water met je handen onder de couscous tot het water opgenomen is. Voeg weer een beetje water toe en herhaal de handeling zolang de couscous water blijft opnemen. Het is de bedoeling dat de couscouskorrels verdubbelen.

Vul een grote couscouspot voor ¾ met gezouten water en breng aan de kook. Doe de couscous in de zeef van de couscoussière en stoom gaar in ongeveer 30 minuten.

Serveren:

Strooi de couscous uit op een grote schaal. Schik de saus met de groenten en kip mooi in het midden van de couscous en werk af met gebakken pijnboompitten.

Beoordeling