Chocoladetaart om van weg te smelten

Chocoladetaart om van weg te smelten
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Bakken met Roger van Damme
Zoals gezien in tv-programma Roger van Damme Bakken
Hoeveelheid Ingrediënt
voor de biscuit:
300 g eieren (6 stuks)
160 g eidooier (8 stuks)
120 g suiker
120 g blonde cassonadesuiker
160 g bloem
20 g zetmeel
50 g cacaopoeder
40 g gesmolten boter
voor de mousse:
50 g water
70 g suiker
80 g eidooier (2 stuks)
110 g room, vloeibaar
250 g pure choclade, gesmolten
340 g room, opgeklopt
voor de afwerking:
4 el aardbeienconfituur
2 el frambozenlikeur
1 bakje verse frambozen
voor de decoratie:
300 g fondant chocolade, gesmolten
cacaopoeder - poedersuiker
extra: bakvorm ∅ 24 cm, taartring ∅ ca. 20 cm, bakplaat
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de chocoladebiscuit:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Meng de eieren en de eidooiers met de suiker in een kookpot. Klop ze op een laag vuur op tot 37°C (lichaamstemperatuur!). Neem de pot van het vuur en klop verder tot het mengsel volledig koud en dik vloeibaar is.

Zeef de bloem en het zetmeel met de cacaopoeder. Spatel de gezeefde bloem met cacaopoeder voorzichtig door de eiermassa. Voeg de gesmolten boter toe.

Vul de bakvorm met het beslag en plaats onmiddellijk in de oven. Bak de biscuit ongeveer 30 à 35 minuten op 160°C.

Haal de biscuit uit de oven en ontvorm. Laat afkoelen.

Maak de chocolademousse:

Meng water, suiker en de dooier. Verwarm het mengsel al kloppend op tot 85°C. Giet over in een aparte kom en klop het op tot een luchtige massa. Meng de gesmolten fondantchocolade voorzichtig met de kokende room. Meng de chocolademassa onder de opgeklopte room en nog warme, luchtige massa. Verwarm een kom. Giet er de basismassa in. Als de kom te koud is gaat de chocolade stollen. Deze basismassa moet 45 graden zijn vooraleer de opgeklopte room eronder wordt gemengd. Meng er nu de slagroom beetje bij beetje bij en roer telkens tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Werk de biscuit af:

Snijd de biscuit overlangs door in drie. Zorg ervoor dat het tweede of middelste laagje dunner is dan de twee andere lagen.

Besmeer de eerste laag met confituur en plaats de taartring erover. Duw de taartring goed aan en verwijder het te veel aan biscuit aan de zijkanten. Bestrijk de met confituur ingesmeerde laag biscuit met choclademousse.

Snijd het tweede en dunste laagje biscuit uit en leg bij in de taartring op de eerste laag biscuit. Besprenkel met frambozenlikeur en verdeel de frambozen erover. Werk af met chocolademousse.

Snijd de derde laag biscuit uit en leg dit bij op de taart in de taartring. Laat de taart 30 minuten opstijven in de diepvries.

Decoreer de taart:

Smeer de chocolade uit op de bakplaat en laat 30 minuten opstijven in de koelkast. Steek met behulp van een mes chocoladeschilfers van de opgesteven chocolade.

Haal de taart uit de diepvries en verwijder de taartring. Besmeer de taart met de rest van de chocolademousse zodat de schilfers er straks mooi blijven aanplakken.

Pak de taart in met de chocoladeschilfers. Werk af met een beetje cacaopoeder en poedersuiker en smelt voor deze oerklassieke chocoladetaart.

Beoordeling