Chocoladepotlood

Chocoladepotlood
Een recept van njam! chef Dominique Persoone
Ook in njam! boek SHOCK-O-LATIER
Zoals gezien in tv-programma Master of Chocolate
Hoeveelheid Ingrediënt
25 cl water
750 g griessuiker
250 g gelatineblaadjes
chocolade
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak een suikersiroop. Doe eerst het water in een kookpan en giet er dan de suiker bij. Kook de siroop even op en laat 5 minuutjes pruttelen tot de suikerkristallen mooi zijn opgelost.

Leg de gelatineblaadjes kruisgewijs (anders kleven ze aan elkaar en krijg je één klomp) in een kom. Zet ze onder in koud water en laat de blaadjes zwellen tot ze slap zijn.

Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng ze door de warme suikersiroop. Probeer zo weinig mogelijk luchtbellen in je massa te brengen. Roer met een spatel, niet met een klopper.

Laat de massa even staan en haal met een pollepel voorzichtig de schuimlaag weg. Neem een plastic bak en giet hier (zonder luchtbellen te maken) een laag van 1 à 2 cm in. Laat 20 minuten opstijven in de koelkast.

Giet er nu een tweede laagje van 0,5 cm op (opnieuw zonder luchtbellen te maken). Leg hier een figuurtje op, in dit geval een potlood, maar zorg ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan aan de onderkant van je figuurtje. Zet de bak terug in de koelkast en laat zo’n 15 minuten opstijven.

Giet nu de laatste laag gelatinemassa, zodat het figuurtje goed onder de massa zit en laat weer opstijven. In dit geval 1 uur, maar hoe groter de vorm en de gelatinemassa, hoe langer de gelatine moet opstijven.

Wacht tot de massa volledig is opgesteven. Maak nu het gelatineblok los uit de plastic doos. Snij voorzichtig de gelatine weg aan de achterzijde van het potlood en trek het potlood uit de vorm. Breng chocolade op temperatuur. Zet de gelatineblok rechtop zodat je het lege potloodvormpje in de gelatine met de chocolade kunt vullen. Zet de vorm in de koelkast en laat de chocolade opstijven in de vorm.

Breng chocolade op temperatuur. Vul het lege potloodvormpje in de gelatine met de chocolade. Zet de vorm in de koelkast en laat de chocolade opstijven in de vorm. De tijd om op te stijven is afhankelijk van de grootte van de figuur.

Werk af:

Haal de chocolade uit de gelatinevorm.

Beoordeling