Brandade van schelvis

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 schelvis (ca. 400g)
500 g aardappelen, in blokjes
1 teentje knoflook
1 scheutje olijfolie
1 klontje boter
2 eieren
vers gemalen peper - zeezout
2 dresseerringen

Bereiden:

Maak de brandade:

Fileer de schelvis en spoel af onder koud stromend water. Kook de aardappelen 15 minuten in gezouten water. Pers de knoflook uit boven de aardappelen en doe de visfilets erbij. Laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Giet het kookvocht af en breng de brandade op smaak met peper. Besprenkel met olijfolie en plet de vis en aardappelen zachtjes met een vork. Breng op smaak met olijfolie en zeezout.  

Bak het spiegelei:

Verhit de boter in een pan en strooi een beetje peper en zout over de boter. Breek de eitjes boven de pan en bak enkele minuten.

Serveren:

Schep de brandade in een dresseerring. Steek het spiegelei uit met een ring van dezelfde grootte en schep het voorzichtig op de brandade. Werk af met olijfolie en grof zeezout.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog