Bloemkool en prei in kaassaus

Een recept van Piet Huysentruyt uit het boek Piet Gepeperd
Foto: Pieter d'Hoop ©

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
75 gr boter
75 gr bloem
750 ml melk
250 ml kookvocht van de bloemkool
250 gr gemalen kaas
2 el broodkruim
peper - zout - nootmuskaat
105 gr boter
500 ml water
75 gr bloem
1 l melk
2 el groentebouillon
125 gr gemalen kaas
peper - zout - nootmuskaat

Bereiden:

Bloemkool in kaassaus: 

Kook de bloemkool gaar in gezouten water, laat uitlekken en schik in een ovenschaal. Smelt de boter in een grote pot en voeg de bloem toe. Meng de boter en de bloem goed op een zacht vuurtje. Laat even doorstoven zodat de bloemsmaak verdwijnt en je een roux krijgt.

Haal de pot van het vuur en voeg de melk en het kookvocht al roerend toe. Roer stevig door tot je een gladde bechamelsaus krijgt. Laat de saus goed opkoken tot een gebonden saus en voeg het citroensap toe. Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Voeg 125 gram gemalen kaas toe aan de saus. Giet de saus over de bloemkool. Strooi de rest van de kaas en het broodkruim over de bloemkool en gratineer in de oven.

Prei in kaassaus:

Snijd de prei gelijkmatig en stoof 5 minuten aan in 30 gram boter. Voeg het water toe en laat 15 minuten stoven onder deksel op een matig vuur. Smelt 75 gram boter in een grote pot en voeg de bloem toe. Meng de boter en. de bloem goed op een zacht vuurtje. Laat even doorstoven zodat de bloemsmaak verdwijnt en je een roux krijgt. Haal de pot van het vuur en voeg de melk al roerend toe. Roer stevig door tot je een gladde bechamelsaus krijgt. Laat de saus goed opkoken tot een gebonden saus en voeg het citroensap en de groentebouillon toe.

Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Voeg 125 gram gemalen kaas toe en laat de kaas smelten in de saus. Roer de saus door de prei. Serveer direct of bestrooi met extra kaas en gratineer in de oven.

Inspiratie & blog