Blanquette van zeetong

Een recept van Jan Buytaert

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg jonge bladspinazie
2 gefileerde tongen van +- 400 gr
12 geschilde groene asperges
200 gr mager kalfsgehakt
1 ei
2 dl lichte kippenbouillon
peper - zout - nootmuskaat
2 dl room
100 gr kleine, witte champignons
0,5 citroen
1 eierdooier

Bereiden:

Maak de spinazie:

Was de spinazie overvloedig. Kook hem 2 minuten in een bodem water. Spoel hem meteen onder koud stromend water af. Laat de bladeren uitlekken op een handdoek. Leg de tongfilets open op je werkblad met de buitenzijde naar boven. Leg daar de spinazieblaadjes op, kruid met een beetje peper en zout en rol de filets zodanig op dat je eindigt met de staart.

Maak de kalfsfrikadelletjes:

Meng het gehakt met een eitje en kruid het af met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat. Maak met behulp van 2 koffielepels quenelles (ovale balletjes) van het vlees. Breng de kippenbouillon aan de kook en verminder het vuur. pocheer de balletjes enkele minuten in de heel zacht kokende kippenbouillon. Schep ze eruit en houd ze warm.

Maak de tongrolletjes:

Leg nu de tongrolletjes in hetzelfde kooknat en gaar ze gedurende ongeveer 8 minuten onder een deksel. Schep ze eruit en houd ze eveneens warm.

Maak de blanquettesaus:

Voeg de room (houd 1 eetlepel apart) bij de bouillon en kook dit alles tot op de helft in. Voeg er de champignonhoedjes bij en gaar die 2 minuten. Klop een eierdooier los in een eetlepel room. Bind de ingekookte saus met de champignonhoedjes met dit mengsel. Breng op smaak met een beetje peper, zout en enkele druppels citroensap.

Maak de asperges:

Breng water aan de kook in een pan met een stoommandje. Stoom de aspergepunten gedurende 6 minuten krokant gaar in het stoommandje met een deksel op de pan.

Serveren:

Snijd de tongrolletjes doormidden, zodat je de spinaziestructuur ziet. Schik de vis, de vleesballetjes, de asperges en de champignons in vier diepe borden en giet er ruim de blanquettesaus over.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog