World Gin Day 2015

Alle fijne dingen hebben recht op een eigen dag. En dat geldt natuurlijk ook voor gin. Dit jaar vieren we ‘World Gin Day’ op 13 juni 2015 en dat verdient een nieuw artikel. Maar wat is de World Gin Day eigenlijk?

World Gin Day

De World Gin Day werd, onder invloed van de toenemende populariteit van gin, opgericht door Neil Houston in 2009. Wat begon als een dag om samen met wat vrienden te genieten van lekkere gins, is ondertussen uitgegroeid tot een wereldbekend evenement. Het concept is dan ook eenvoudig: mensen van over de hele wereld samen laten genieten van gin.

Dit jaar doen verschillende merken, cocktail shakers, bars en andere horecazaken terug mee aan het event. In Antwerpen vindt er zelfs een heus volksfeest plaats waar je terecht kan voor unieke gins, live Dj’s en andere animatie. Meer informatie vind je op www.worldginday.be. PS: al meer dan 10.000 mensen bevestigden hun deelname op Facebook, het wordt dus een niet te missen event!

Njam!-chef Manuel Wouters is een van de grootste gin-kenners van ons land en staat internationaal bekend om zijn fantastische cocktails. Wist je dat hij de kneepjes van het vak leerde op een van de meest luxueuze cruiseschepen ter wereld, de Queen Elisabeth II? Vandaag bereidt hij zijn unieke creaties in zijn cocktailbar SIPS in Antwerpen en staat hij bekend om zijn boek ‘Gin & Tonic, Around the world in 80 gins’. Hij lanceerde ook zelf een serie gins onder de naam ‘Spring Gin’ en ‘Uppercut’. Wat begon met een kleine productie van 900 flessen van een halve liter, is ondertussen uitgegroeid tot een gamma met 5 gins. De vraag stijgt nog steeds en sinds enige tijd worden zijn gins ook geëxporteerd naar het buitenland – zelfs tot aan de andere kant van de wereld!

World Gin Day

Volgens Manuel is de gin & tonic hype nog lang niet ten einde. Mensen kiezen vandaag op smaak en zijn steeds beter geïnformeerd, een evolutie die ook de wijnsector heeft doorlopen. Daardoor wordt het aanbod veelzijdiger en vinden meer en meer mensen hun weg naar de gin. Vandaag is er voor iedereen wel een geschikte fles: van een zoete, fruitige variant voor de dames, tot een krachtige en kruidige gin voor de heren. In tegenstelling tot wijn bederft gin niet en kan je daarom gemakkelijker een collectie aanleggen. Manuel’s favoriete gin tonic is vandaag de no. 209 gin uit Amerika. Een gin met redelijk wat toetsen van citrus en bergamot, een van zijn favorieten smaken. Deze combineert hij met een Fentimans light tonic.

Een trend die we volgens Manuel meer en meer zullen zien deze zomer is het belang van ijs in het glas. De ijsblokjes zijn vandaag veel meer dan de rechthoekige blokjes uit plastiek vormpjes! Grote ronde bollen, gehakt ijs, ijsblokjes met smaak en ijsblokken in speciale vormen: ook hier breidt het aanbod snel uit. In zijn eigen bar SIPS heeft Manuel sinds kort een speciale machine met een kap die over het ijs gaat. Deze kap legt CO2 op het ijs zodat het extra bevroren wordt. Op deze manier krijg je minder smeltwater in je glas, en des te meer smaak!

Een tweede trend die Manuel herkent is het belang van de smaak van het destillaat. Meer en meer mensen verkiezen daarom om minder tonic te gebruiken (bijvoorbeeld een verhouding van 1 op 1), of kiezen voor light tonics of zelfs spuitwater. Zo komt de smaak van de gin nog meer tot zijn recht. Daarnaast is het ook opletten met botanicals: gebruik de juiste en zeker niet te veel. Ook hier geldt dat je de smaak van de gin moet laten primeren, en niet die van de toegevoegde kruiden.

Naast gin ziet Manuel een opkomst van longdrinks in het algemeen. Zo kan een goede rum of whisky ook prima aangevuld worden met een (bio)frisdrank. Frisheid en kruidigheid zullen in deze evolutie steeds een belangrijke rol spelen.

World Gin Day

Wij vroegen Manuel tenslotte enkele tips waar je deze zomer de lekkerste gin tonics kan drinken. Dat kan (natuurlijk) in Antwerpen bij SIPS, maar ook in London bij Scott’s, of in Düsseldorf in de Capella bar. Cheers! 

Sven & Frank van de njam!-redactie

Lees ook...