Wondermooi én prijsvriendelijk eten op Ibiza

Ibiza wordt elk jaar populairder als vakantiebestemming. Het prachtige eiland in de Balearen biedt dan ook voor ieder wat wils: paradijselijke stranden, hippiemarktjes, gezellige dorpjes, mooie hotels en familievilla’s, hippe bars en een heerlijke lokale keuken, …  Wij zijn en blijven fan! De voorbije jaren schreven we al over HEART Ibiza en gaven we jullie al enkele tips voor lekkere adresjes. Ook dit jaar trok de njam!-redactie terug op verkennend onderzoek en selecteerden we enkele restaurants waar je kan proeven van de heerlijke lokale keuken. En dat voor een goede prijs met vaak ook een wondermooi uitzicht on top. Tenslotte klopten wij even aan bij njam!-chef én Ibiza-fan Roger van Damme voor enkele van zijn favorieten op ‘La Isla Blanca’.


Es Xarcu (Cala Es Xarcu) – * Tip Roger van Damme

Es Xarcu is een van de favoriete restaurantjes van Roger van Damme op Ibiza. Zoals vele bekende visrestaurants op het eiland, ligt Es Xarcu in een privé baai en wordt de vis soms voor je ogen uit de zee gehaald. Hier kom je smullen van zeevruchten, verse vis en rijstgerechten. Wij proefden van enkele van de regionale specialiteiten: esperdenas (zeekomkommers), puntillas (gefrituurde baby inktvis) en Gallo (gebakken wilde & Atlantische zonnevis). Het is hier minder duur dan verschillende andere, bekendere visrestaurants, maar het uitzicht is eigenlijk nog beter. Probeer daarom zeker een tafeltje te reserveren aan de zeezijde.

Website Es Xarcu

Ses Boques (Platja Ses Boques – Es Cubells) – * Tip Roger van Damme

Een tweede plaats waar njam!-chef Roger van Damme graag komt (en wij sinds ons bezoek ook) is Ses Boques. Dit kleine restaurantje is gelegen in een afgelegen baaitje nabij Es Cubells. De kaart is vergelijkbaar met die van Es Xarcu, al is de chef hier meer gespecialiseerd in de lokale rijstgerechten. Zo is er de Arroz a banda (rijst gekookt in een visbouillon), de Fideuá (een soort paella met kleine, fijne pastasliertjes in de plaats van rijst) en natuurlijk de paella met of zonder vis of zeevruchten. Maar ook de dorade in zoutkorst kunnen we je zeker aanbevelen.

Website Ses Boques

S’Espartar (Sant Josep de sa Talaia)

S’Espartar vermeldden we vorig jaar reeds in onze lijst met favoriete restaurants en dat doen we dit jaar graag opnieuw! Het blijft dan ook een van de meest kwalitatieve restaurants op het eiland met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Hier vind je vooral Spanjaarden en het is er altijd gezellig druk. Het restaurant ligt op de weg naar het strand Cala Tarida en je kan er best een tafeltje reserveren op het terras. Specialiteiten zijn de bereidingen met verse vis en zeevruchten, en de paella’s. Wij kiezen er meestal voor de super verse plateau fruits de mer, gegrild met lokale kruiden. In het gezelschap van een lekker flesje Cava is het hier echt genieten op zijn Spaans.

Website S’Espartar

Juan y Andrea (Formentera)

Juan y Andrea is het bekendste restaurant van Ibiza’s kleine zusje, Formentera. Naar Formentera moet je zeker als je houdt van prachtige, paradijselijke stranden en een helderblauwe zee. Het toerisme is hier de voorbije jaren sterk toegenomen maar het blijft toch een stuk rustiger en authentieker dan Ibiza. Voor ons heeft het wat van de Caraïben van Europa. Maar goed, terug naar Juan y Andrea. In dit strandrestaurant eet je met je voeten in het zand (reserveer zeker een tafel aan de strandzijde) tussen de sterren. Van bekende voetballers tot topchefs, van presidenten tot topmodellen: de kans dat je hier een celebrity spot, is vrij groot. De meesten komen aan met hun privéjacht en dat op zich is al een spektakel! Maar laat je zeker niet afschrikken door deze luxe. Juan y Andrea blijft op zich immers een vrij eenvoudig restaurant dat al sinds de jaren ’70 het beste uit de zee serveert. Het is er niet goedkoop en zeker de visgerechten waarvan de prijs per kilo wordt berekend, kunnen duur uitvallen. Maar de andere visgerechten (bijvoorbeeld de gefrituurde babyinktvisjes of de mosselen) en de rijsschotels (bijvoorbeeld paella) vallen prijs/kwaliteit goed mee. We kunnen je tenslotte ook de gamba’s van Formentera aanbevelen. Iets duurder, maar uniek van smaak. Een belevenis!

Website Juan y Andrea

Cala Bonita (Playa de S’Estanyol)

Cala Bonita werd ons aanbevolen door enkele foodies die op Ibiza wonen en was een echte ontdekking dit jaar. Het is een vrij nieuwe zaak gelegen aan het strand van S’Estanyol. Je kan aan het mooie strand voor of na de lunch nog even nagenieten of zwemmen in het azuurblauwe water. Cala Bonito bestaat uit een bar, een terras waar je tapas kan eten, en een restaurant. In het restaurant, met prachtig uitzicht op het strand, serveert de Spaanse Chef Pau Barba Mediterrane gerechten in een modern kleedje. Wij startten met een frisse salade van in mojito gemarineerde watermeloen, fetakaas, tomaat, basilicum granaatappel en pijnboompitten. Vervolgens genoten we van een heerlijke zwarte rijstschotel met espardenas (zeekomkommer) en scampi’s. Afsluiten deden we met een creatief dessertje op basis van tiramisu.

Website Cala Bonita

El Rincon De Peppe (San Antonio)

Ok, geen prachtig uitzicht bij El Rincon De Peppe. En ook de omgeving is niet echt van de mooiste. Maar wat in het bord komt, is wel de moeite! Bij El Rincon De Peppe kan je sinds 1962 terecht voor échte authentieke Spaanse tapas. Je loopt hier dan ook voornamelijk Spanjaarden tegen het lijf. De suggestietapas waren voor ons het meest de moeite. Wij genoten van Jamon Iberico, Pimientos de Padrón (milde groene pepers, gebakken en bestrooid met zeezout), Patatas Bravas, gegrilde sardines en gambas met look. Reserveren kan maar tot 21u (de meeste Spanjaarden eten laat en het wordt dan ook echt druk na 21u) maar neem gerust een plaatsje aan de bar en vraag in afwachting ‘una caña’ (een biertje) of ‘una copa de cava’ (een glas cava). ¡Salud!

Website El Rincon De Peppe

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...