“Winter in de keuken”: 7 originele stoofpotjes

De winter is een seizoen dat zich prominent in de keuken manifesteert. Het koudste seizoen van het jaar kent dan ook een heel aantal typerende ingrediënten en bereidingen. Van winterpeen tot hutsepot: iedereen heeft wel enkele producten of gerechten die hij of zij associeert met de winter. Een van de meest bekende is ongetwijfeld het stoofpotje. Deze bereiding brengt immers naast krachtige, verwarmende smaken ook sfeer en gezelligheid in huis. Ideaal voor de winter dus. Wij trokken op proefonderzoek en presenteren jullie in dit artikel 7 originele stoofpotjes.


Ierse stoofpot met mosterdpuree

Deze rijke stoofpot wordt gemaakt met lamsvlees, vleesbouillon, veel groenten en het Ierse bier Guinness. Daardoor doet het resultaat wat aan stoofvlees denken. De mosterdpuree zorgt voor een licht pittige toets en smeuïge textuur. 

Stoofpotje van ossenstaart

Ossenstaart is een veel voorkomend ingrediënt in de winter. Dat je er ook heerlijke stoofpotjes mee kan maken, wordt bewezen met dit recept. Helemaal niet moeilijk om te maken en de mix van pijnboompitjes, rozijnen en cacaopoeder geven de bereiding een heel eigenzinnig, overheerlijk karakter. Serveer dit stoofpotje met een kruidige, volle rode wijn, en je zal willen dat de winter nog lang blijft duren.

Stoofpotje van rundsvlees met cranberry

Cranberry is een ingrediënt dat ons zo aan Kerst doet denken. Maar deze besjes kan je natuurlijk de hele winter door in gerechten verwerken. Zoals in dit lekkere stoofpotje van rundsvlees. De cranberries zorgen (samen met appelstroop) voor zoete en lichtzure toetsen in de stoofpot. Heerlijk met rijst of een puree met boter.

Veggie stoofpotje met rijst

Stoofpotjes alleen voor carnivoren? Neen hoor! Dit heerlijke vegetarische stoofpotje krijgt “body” door wortels, aubergine en witte bonen. Look, paprikapoeder, chilipoeder, komijn en oregano geven dan weer kruiding en exotische toetsen. Prijsvriendelijk, gemakkelijk te maken en vooral zeer lekker.

Marokkaans stoofpotje met zoete aardappel

Ook internationale keukens kan je in jouw stoofpotje integreren. De Marokkaanse keuken, bijvoorbeeld, leent zich uitermate goed voor dit type gerechten (denk bijvoorbeeld aan de bekende tajine). Vaak wordt er in de Marokkaanse stoofpotjes lamsvlees gebruikt, maar dat is niet altijd noodzakelijk. In dit stoofpotje wordt het vlees bijvoorbeeld vervangen door zoete aardappel. De afwerking gebeurt met verse munt of koriander: op en top Marokkaans! 

Stoofpotje van everzwijn met Chianti Classico en polenta

Van de Marokkaanse keuken gaan we naar de Italiaanse. In die keuken is everzwijn met een goede fles Chianti Classico een bekende combinatie. En die twee werken best ook goed samen in een lekkere stoofpot. De stoofpot uit dit recept wordt geserveerd met polenta, afgewerkt met Pecorino Toscano. Delizioso!

Stoofpotje van kreeft met witloof en pastis

Stoofpotjes met vis of schelp- en schaaldieren kom je niet zo vaak tegen. En toch kunnen ze vast en zeker overheerlijk zijn. In deze stoofpot zijn kreeft, witloof en pastis de basisingrediënten. Geen voor de hand liggende combinatie, maar je zal merken dat het resultaat verslavend lekker is! 

Smakelijk en veel stoofplezier!Lees ook...