Vegan… op Oostendse wijze

Oostende, onze koningin der badsteden, heeft veel meer te bieden dan zee en strand. Uitstekende restaurants, bijvoorbeeld. En dat wilt de stad – terecht – graag in de kijker zetten. Daarom zette het stadsbestuur de actie ‘Op Oostendse wijze’ op, waarmee ze de chefs, restaurants en streekproducten in de kijker wil zetten. Daarvoor bereidden de chefs van 5 Oostendse restaurants samen met onze njam!-chef Dagny Ros een week lang gerechten voor een aantal genodigden.

Op zondag 18 december werd er voor de gelegenheid veganistisch gekookt en kwam Els Vanbiervliet, chef van Belle de Jour, het gezelschap culinair verwennen. Els kookt in haar restaurant in een grote open keuken en brengt haar gasten samen aan een grote ronde tafel. Er is geen menu en ze werkt met de beste dagverse producten die de seizoenen te bieden hebben. Vis uit onze Noordzee, blond Aquitaine rund of kruiden, zaden en noten uit de biowinkel: Els kiest steevast voor topkwaliteit en werkt zoveel mogelijk met bio-producten.

Deze zelfopgeleide chef kookt dus niet veganistisch en deze vegan-lunch was voor haar dan ook een hele uitdaging! Bovendien zaten er verschillende experts aan tafel: de veganisten Julie van den Kerchove (Julie’s Lifestyle) en Marieke Wings (Chez Mariette), Ellen Van Gool van Kokerellen, en de (nieuwsgierige) njam!-redactie. Deze ervaren koks én proevers schoven de voetjes onder tafel en genoten van een veganistische lunch op een wel heel bijzondere locatie: het (op één na) hoogstgelegen appartement van Oostende. Deze prachtige woonst ligt op de 33e verdieping van de woontoren ‘Europacentrum’ en biedt een panoramisch uitzicht op de Noordzee en de stad. De ideale locatie voor een gezellige winterlunch in Oostende.

Op het menu stonden er uitsluitend veganistische gerechtjes. Veganisten vermijden het gebruik van dierlijke producten en eten vooral fruit, groenten, noten en granen. De term ‘dierlijke producten’ wordt in deze filosofie breed opgevat en naast vlees en vis worden ook afgeleide producten zoals leder, wol, eieren en honing geweerd. Veganistisch koken is dan ook een uitdaging maar kan zeer lekker en smaakvol zijn! En dat werd tijdens onze lunch volledig bevestigd. We laten je mee genieten van de gerechtjes die we proefden:

Wilde paddenstoelen met Mexicaanse salsa met groene kruiden en rode quinoa

Zoete aardappel met geroosterde wintergroenten zoals ui en wortel

Vegan baklava met pistache en sinaas

Heerlijke gerechten boordevol smaak én vitamientjes! Chef Els wist haar vegan-vuurdoop met glans te doorstaan en iedereen was het erover eens: dit was overheerlijk. Wij plannen dus alvast een bezoekje aan restaurant Belle de Jour…

Meer informatie vind je op www.bistrobelledejour.be en www.visitoostende.be

#loveoostende #opoostendsewijze #belledejour.oostende

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...