Tips voor het Pinksterweekend aan de Belgische kust

Eindelijk, zon! We hebben er even op moeten wachten maar het lijkt zo ver: de zomer staat voor de deur. En dat betekent zon, zee, strand en lekker culinair genieten. Aan onze Belgische kust kan dat zelfs allemaal tegelijkertijd. Het verlengde weekend rond 5 juni vormt alvast een ideale gelegenheid voor een kusttrip! Wij geven je graag enkele tips voor hotspots & leuke activiteiten dit weekend.


ACTIVITEITEN AAN ZEE – 3-5 JUNI

Visserijweekend – 3 tot 4 juni - Nieuwpoort

Het Pinksterweekend staat in Nieuwpoort elk jaar in het teken van de visserij. Gedurende het hele weekend zijn er verschillende activiteiten zoals een geleid bezoek aan de visveiling, een ‘vissmoefelmarkt’, een ‘garnaalpelwedstrijd’ en een publieke visverkoop. Er zijn ook activiteiten voor de kinderen en verschillende optredens. Een must voor iedereen die houdt van verse vis!

Zeewijding – 5 juni – Wenduine/De Haan

In Wenduine wordt de zee gezegend op Pinkstermaandag. Dit gebeurt ’s morgens tijdens een viering in de Kruisverheffingskerk en de zeezegening aan het strand. Nadien zijn er optredens in het centrum en kan je er smullen van versgebakken pladijs en andere vis.

Wandeling met Zwingids – 4 & 5 juni – Knokke

Het prachtige Zwin kan je in de zomer elke zaterdag (14 uur) en elke zondag (10 en 14 uur) verkennen onder begeleiding van een gespecialiseerde natuurgids. Een leerrijke manier om dit natuurgebied te ontdekken!

ETEN & DRINKEN

Slagerij Dierendonck & Restaurant Carcasse (Sint-Idesbald – Nieuwpoort)

Slagerij Dierendonck is een van de bekendste slagerijen van ons land. Hendrik Dierendonck combineert ambacht, vakkennis en topkwaliteit en verkoopt zijn vlees ondertussen aan talloze gastronomische restaurants. Vandaag beheert Hendrik een winkel in Nieuwpoort en in Sint-Idesbald, een Dierendonck farm en het vleesrestaurant Carcasse. In dat restaurant proef je van de beste stukken vlees recht uit de slagerij (dat mag je letterlijk nemen, gezien ze naast elkaar gevestigd zijn) en creatieve bereidingen met alles van het beest – van kop tot staart. Een must voor carnivoren!

Tip: bij restaurant Carcasse kan je ook leuke workshops volgen. Ontdek hier meer daarover.

Bakkerij Stephan Destrooper (Koksijde)

Ontbijten aan zee kan ook een feest zijn. Stephan Destrooper is de kleinzoon van Jules Destrooper (jawel, van de koekjes) en heeft een indrukwekkend aanbod ambachtelijk brood en patisserie. De perfecte start voor een culinaire dag aan onze kust.

Siphon (Damme)

Damme ligt misschien niet vlak aan de kust maar toch geven we je deze tip graag mee. ‘De Siphon’ is immers een begrip in West-Vlaanderen (en ver daarbuiten). In deze sfeervolle brasserie kom je voor de allerbeste paling van België, heerlijke garnaalkroketten of een lekkere pannenkoek. Klassiek maar overheerlijk!

Escabèche (Knokke)

Escabèche is het gastronomisch restaurant van Kim Verhasselt. De getalenteerde chef serveert er Frans geïnspireerde gerechten met internationale accenten, zoals langoustines met jonge bloemkool, panna cotta van zee-egel en pistache-olie. De all-in lunch voor 51€ is een ideale kennismaking met zijn keuken!

Sofie’s Living Room (Koksijde)

Sofie’s Living Room is een unieke cocktailbar waar je, zoals de naam zegt, geniet van cocktails in de woonkamer van top bartender Sofie Ketels. Een opvallend concept dat vraagt om ontdekt te worden!

Lees ook...