The World’s 50 Best Restaurants 2021 Awards in Antwerpen

Gisteren vond ‘s werelds meest prestigieuze culinaire evenement plaats in Antwerpen. In het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp werd immers de lijst van de “The World’s 50 Best Restaurants” bekend gemaakt. Het was de allereerste keer dat het evenement plaatsvond in België en de allerbeste chefs van de wereld verzamelden daarvoor die dag in ons land. Daar moest njam! natuurlijk bij zijn!

De oscars van de gastronomie

“The World’s 50 Best”-lijst is zonder twijfel de meest gerenommeerde restaurantlijst ter wereld. De lijst bestaat sinds 2002 en wordt samengesteld op basis van stemmen van zo’n 1.000 food experts van over de hele wereld. Naast een lijst is het een soort barometer waarmee trends in de gastronomie worden aangetoond, zoals de moleculaire keuken of de terugkeer naar de klassieke keuken. Het Spaanse El Bulli en het Deense Noma stonden respectievelijk al 5 en 4 keer op nummer 1. De lijst loopt eigenlijk door tot 100 en de plaatsen 51-100 werden dit jaar reeds enkele weken eerder bekend gemaakt. De organisatie reikt ook enkele awards uit, zoals de One To Watch award, de Lifetime Achievement Award en de Chefs' Choice Award. Er bestaan ook afzonderlijke lijsten voor Azië en Latijns Amerika.

Antwerpen als epicentrum van de culinaire wereld

De bekendmaking van “The World’s 50 Best”-lijst is een van de grootste culinaire evenementen ter wereld. De allerbeste chefs komen die dag samen en de wereldwijde pers bericht steeds uitvoerig over de lijst en de winnaars. Ook het land en de stad waar het evenement plaatsvindt, komt zo op de culinaire wereldkaart. Om ons rijk gastronomisch landschap binnen dat kader in de schijnwerper te plaatsen, sloegen Toerisme Vlaanderen en Stad Antwerpen de handen in elkaar en haalden ze het evenement naar Antwerpen. Naast de bekendmaking van de lijst op dinsdag werden er de voorbije dagen ook verschillende andere culinaire activiteiten rond de 50 Best gepland. Zo waren er #50BestTalks, een Chefs' Feast, een “Food meets talent” event en verschillende diners.

Het evenement vormde tevens de aftrap van het Flanders Food Festival. Dit unieke evenement zet van 1 oktober tot en met 14 november de culinaire sector op de kaart met heel wat heerlijke initiatieven. Daarover vertellen we je in een volgend artikel graag meer!  

Belgen (en njam!-chefs) aan de top

De prestigieuze lijst werd gisteren met een live countdown op het podium en via de digitale kanalen van The 50 Best bekendgemaakt. Er stond dit jaar ook een Belg in de lijst. Dat mogen er wat ons betreft wat meer zijn, maar toch zijn we ongelooflijk trots. Want het is een njam!-chef: de enige echte Peter Goossens. Hij behaalde met Hof Van Cleve een knappe 36e plaats. Een mooie stijging, want vorig jaar stond hij nog op de 43e plaats. Volgens de organisatie vormen lokale producten de basis voor Peter’s keuken, waarin “vakmanschap, creativiteit en compromisloze aandacht voor detail resulteren in klassieke maar interessante smaakcombinaties en talloze texturen en kleuren op het bord”. In de top 100 staan nog enkele andere Belgen: Nick Bril met The Jane op plaats 66 en Willem Hiele met restaurant Willem Hiele op plaats 77. Proficiat!

Dé nummer 1

De eerste plaats in de lijst ging dit jaar naar restaurant Noma in Copenhagen. Noma stond al vier keer op nummer 1, tijdens de vorige editie in 2019 waren ze nog tweede. Er was wat verwarring omtrent deze winnaar, want er is sinds kort een nieuwe regel die zegt dat winnaars uit het verleden niet langer een plaats op de lijst kunnen krijgen. Voor Noma ging die regel dit jaar echter niet op, gezien ze tijdelijk gesloten zijn geweest en verhuisd zijn naar een nieuw pand. Noma kreeg eerder dit jaar ook drie Michelinsterren en voert daardoor zowat alle culinaire toplijstjes in de wereld aan.

 Plaats 2 ging dit jaar naar Geranium, restaurant Asador Etxebarri in Axpe (Spanje) staat dit jaar op de derde plaats. De volledige lijst kan je hier ontdekken.

 Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...

s