Sterrenzusjes - de laagdrempelige versie van toprestaurants

De Benelux is een paradijs voor gastronomen. Niet alleen kan je er genieten van talloze toprestaurants, je kan er ook meer en meer terecht in laagdrempelige maar kwalitatief hoogstaande adresjes. Vaak zijn dit de ‘zusjes’ van de bekendere toprestaurants. Zo hebben njam!-chefs Gert De Mangeleer, Peppe Giacomazza en Thierry Theys al een ‘sterrenzusje’. Maar ook bij Sergio Herman of Geert Van Hecke kan je terecht in hun bistro-restaurants.

De formule is eenvoudig: producten van topkwaliteit, een toffe en losse sfeer, en toegankelijke prijzen.  Bovendien kunnen deze chefs vaak beroep doen op personeel van hun topzaken en kunnen ze hun ingrediënten delen over de verschillende zaken. Dé ideale oplossing dus om de topkeuken van deze chefs te ontdekken!

De njam!-redactie zet voor jullie graag enkele leuke adresjes op een rijtje:

Frites Atelier – Sergio Herman (grote zussen: The Jane, Pure C)

Librije's Zusje gerecht

Librije's Zusje gerecht

Sergio Herman, de bekende chef van Oud Sluis en bezieler van The Jane en Pure C, is recent gestart met een nieuw project: Frites Atelier. Sergio staat bekend om zijn eindeloze drive en perfectionisme en alles moet bij hem ‘fucking perfect’ zijn. Dus ook zijn frietjes. De chef experimenteerde meer dan anderhalf jaar met het recept van deze frietjes, de groentebereidingen en de verse sauzen. De aardappelen zijn afkomstig uit de Zeeuwse klei, de sauzen zijn creatief (zoals basilicum en truffel), en de groentegerechtjes doen watertanden (wat dacht je van een kleine salade met quinoa, shiso-vinaigrette, feta en citroen?). Daar zou je zelfs als Belg jaloers van worden!

www.fritesatelier.com

De Superette en De Vitrine – Kobe Desramaults (grote zus: In De Wulf)

Librije's Zusje gerecht

Kobe Desramaults is vooral gekend van zijn restaurant In De Wulf, gelegen in het idyllische Dranouter. Maar wist je dat Kobe ook twee andere restaurants beheerd in het centrum van Gent? De Superette, Kobe’s meest recente project, is een gezamenlijk project met Rose Greene en Sarah Lemke. Het trio droomde ervan een bakkerij met houtoven op te starten en bouwde dit idee verder uit tot een ontbijt-, brunch-, lunch- én dinerrestaurant. Alles is er gebaseerd op brood van superieure kwaliteit. De Vitrine is de ‘simpele’ brasserie van Kobe, waar je kan genieten van creatieve bereidingen, volledig in lijn met de filosofie van In De Wulf. Het originele kader in een oude slagerij krijg je er gratis bij. Prijs voor het menu bedraagt 40€ voor 4 gangen, of 47€ voor 5 gangen. Een aanrader!

www.indewulf.be/desuperette & www.indewulf.be/devitrine

Bistro Vintage – Thierry Theys (grote zus: Nuance)

Librije's Zusje gerecht

Librije's Zusje gerecht

Bistro Vintage ‘Signé Nuance’ is het sterrenzusje van Nuance, het toprestaurant van njam!-chef Thierry Theys. Het restaurant kan je ontdekken in een prachtig gerestaureerde hoeve in Kontich. Op de kaart veel vlees, zoals een collectie van gerijpt rund, en verschillende klassiekers. Voor een echte ‘zeetong op Oostendse wijze’, een klassieke ‘ossenstaart Parmentier’, of een fantastische ‘Dame Blanche’ ben je hier aan het juiste adres! Lunchen kan er al voor 29 € (2 gangen), ’s avonds kan je er dineren vanaf 38 € (3 gangen).

www.bistrovintage.be

Refter – Geert Van Hecke (grote zus: De Karmeliet)

Librije's Zusje gerecht

De Karmeliet, het driesterrenrestaurant van Geert Van Hecke, sluit binnenkort de deuren. Maar niet getreurd! Je kan immers nog steeds terecht in zijn bistrorestaurant, de ‘Refter’. Dit restaurant is net als De Karmeliet gelegen in het mooie centrum van Brugge. Op de kaart vind je Vlaamse klassiekers zoals groene asperges met ham, gebakken kalfshersentjes, américain met verse frietjes, of krokant gebakken kalfszwezeriken. Alles is er van onberispelijke kwaliteit en voor het keuzemenu met 3 gangen betaal je slechts 37 €.

www.bistrorefter.com 

LESS – Gert De Mangeleer (grote zus: Hertog Jan)

Librije's Zusje gerecht

Librije's Zusje gerecht

Ook de Bistro van Gert De Mangeleer, njam!-chef en chef van driesterrenrestaurant Hertog Jan, kan je ontdekken in Brugge. LESS staat voor Love, Eat, Share, Smile en dat omschrijft goed wat je van dit restaurant mag verwachten! De keuken is gebaseerd op de Spaanse tapas en biedt gerechten uit diverse regio’s van het Iberisch schiereiland. Probeer zeker de Zeeuwse Kokkels met soja, limoen en koriander, de ‘Paella L.E.S.S.’ en de Steak tartaar van “Rubia Gallega”. De wijnen werden geselecteerde door Joachim Boudens, mede-eigenaar en sommelier van Hertog Jan.  Een ideaal adresje voor een gezellige avond met vrienden!

www.l-e-s-s.be


Sven van de njam!-redactie

Lees ook...