Staycation: 10 verrassende culinaire adresjes op minder gekende plaatsen

Staycation wordt wellicht de reistrend voor 2020. En dat is prima, want dit zal ervoor zorgen dat we de vele prachtige regio’s die ons land rijk is, beter zullen leren kennen. Van Haspengouw tot de Kempen, van de Ardennen tot de Vlaamse Ardennen: België heeft genoeg troeven in huis voor een (lange) vakantie. En dat zeker op culinair gebied. Want overal vind je fantastische restaurants, originele cocktailbars, heerlijke delicatessenzaken en veel meer. Vandaag geven we je graag 10 tips voor verrassende culinaire adresjes op minder gekende plekken. Veel reis- en proefplezier!

Au comptoir (Gierle)

We starten in de Antwerpse Kempen. Een prachtige regio die bekend staat voor de bossen en de heiden. En voor prima restaurants. Au Comptoir is daar een van. In deze no-nonsense zaak eet je in het restaurant zelf of aan de wijntafel in de keuken. De gerechten zijn puur en vooral smaakvol. Probeer zeker de wijngaardslakken en de ondertussen beroemende Dame Blanche.

Hert (Turnhout)

Ook in de Kempen ligt Turnhout, een stad die je bezoek zonder meer verdient. Al is het maar om het nieuwe restaurant Hert te bezoeken. Op de bovenste verdieping van de Turnova toren opende jonge chef Alex Verhoeven een prachtig restaurant met panoramisch uitzicht over de stad en de Kempen. Je kan er genieten van verfijnde meergangenmenu’s of een iets klassieker getinte à la carte.

L’Oh (Tielt-Winge)

Op naar het Hageland. Daar ontdek je tussen de velden en de fruitgaarden restaurant L’Oh. Chef Simon en zijn partner Leen creëerden er een culinaire hotspot die gerust het hoogtepunt van jouw vakantie in het Hageland kan worden. Je kan er proeven van gerechten zoals langoustine met ravioli van venkel en citrus of Hagelandse aardbeien gecombineerd met chocolade en thee.

De Stad van Luijck (Sint-Truiden)

Sint-Truiden is een prachtige stad die zich prima leent tot een citytrip. Sinds enkele jaren is een bezoek aan De Stad van Luick daarbij eigenlijk een must. Dit restaurant combineert een klassiek interieur met een verfijnde, hoogstaande keuken. Daarvoor verantwoordelijk is de jonge en talentvolle chef Pajtim Bajrami. Verfijnd genieten in Limburg.

Sjalotte (Mal/Tongeren)

Tongeren is in Limburg eveneens jouw bezoekje meer dan waard. De stad combineert historiek met moderne eet- en drinkgelegenheden. Sjalotte, gelegen net buiten het centrum van de stad, is daarbij een van onze favorieten. Waarom? Een goede prijs-kwaliteitverhouding, een mooi kader en vooral fantastisch lekkere gerechtjes. En je kan er ook nog eens prachtig overnachten. Redenen genoeg voor een bezoek, toch?

L’air de rien (Fontin)

We reizen verder naar Waals-Brabant. Daar kan je in het pittoreske dorpje Fontin terecht bij L’air de Rien. In een mooie open keuken kookt chef Stéphane Diffels er de pannen van het dak. Hij werkt daarbij graag met zeer lokale producten en verwerkt deze in creatieve gerechten.



Un max de goût (Comblain-au-Pont)

Comblain-au-Pont is een Waals dorpje waar de Amblève en de Ourthe samenstromen. Een ideale plaats om jouw staycation door te brengen en de mooie regio te verkennen. Breng daarbij zeker een bezoek aan het restaurant Un max de goût. Een hedendaags restaurant waar je tegen een eerlijke prijs verfijnd kan genieten, met een mooi terras voor de warme dagen.

 
Botanical by Alfonse (Namen)

Het hoeft niet altijd eten te zijn op vakantie. Ook drinken is voor velen een favoriet tijdverdrijf on holiday J. En als je dat doet, doe je het beter goed. Zoals bij Botanica by Alfonse bijvoorbeeld. Deze cocktailbar in Namen kreeg reeds de prijs “Beste cocktailbar van het jaar voor Wallonië” van de culinaire gids Gault&Millau. Ze mag op jouw trip naar Wallonië dus zeker niet ontbreken. 

L’envie (Zwevegem)

De Vlaamse Ardennen is eveneens een heel mooie regio om dit jaar te ontdekken. Als je daar naartoe reist, kunnen we je restaurant L’Envie van harte aanbevelen. Het is dan ook niet voor niets een van de culinaire hotspots in de regio. Verwacht je aan een verfijnde keuken met topproducten in een stijlvol kader. En dat voor een meer dan correcte prijs. 

Terminus (Watou)

Afsluiten doen we aan de grens tussen België en Frankrijk. In deze regio vind je mooie hopvelden en verschillende gezellige kleine dorpjes. Watou is daar een van. Daar ontdek je ook restaurant Terminus, dat gekend staat voor de ruime keuze aan oer-Vlaamse lekkernijen en specialiteiten. Filet Américain, konijn met dragon, ribbetjes, Poperingse Mazarinetaart,… Allemaal supervers en bereid met de beste ingrediënten. Zaakvoerder Pieter Verheyde werkte lang als sommelier in Hof van Cleve en het is dus geen wonder dat de wijnkaart hier van uitzonderlijke kwaliteit is.

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...