Stay at Home and DIY!

10 tips voor Do It Yourself bereidingen die je normaal in de supermarkt koopt

Het njam!-team geeft je graag tips en inspiratie voor in de keuken. En dat zeker in periodes waarin vele mensen wat meer tijd hebben. De huidige periode is absoluut niet prettig, maar een van de weinige voordelen is het (meer) thuis koken. De maaltijden zijn immers nog meer dan anders de hoogtepunten van de dag geworden. En zelf koken hoort daar natuurlijk bij. Wat ook leuk is aan meer tijd hebben, is dat je eens bereidingen kan maken die normaal meer tijd of moeite vragen. Je kent ze zeker: producten die eigenlijk het lekkerste zijn wanneer je ze zelf maakt, maar je uit tijdsgebrek of gemakzucht meestal toch in de supermarkt koopt. Vandaag geven we je daarvoor 10 tips onder het motto “Stay at Home and Do It Yourself”.

1. Mayonaises 

Mayonaise maken is eigenlijk zeer gemakkelijk. En toch doen weinig mensen het zelf. Je hebt er enkel eieren, azijn, mosterd, olie en peper en zout voor nodig. En een stevige hand, dat ook. Het resultaat is sowieso lekkerder dan de supermarktvariant. In dit recept ontdek je de basis, in dit recept een variant voor bij de barbecue.

2. Oliën 

Iedereen heeft weleens een olie met smaak in huis gehad. Chiliolie, basilicumolie, citroenolie, … Deze oliën brengen gerechten op smaak en kan je voor diverse toepassingen gebruiken. Het beste nieuws: ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Meestal volstaat het om de ingrediënten een tijdje te laten trekken in warme (niet kokende) olie. We helpen je graag op weg met dit recept voor gemberolie.

3. Ice tea

Nog zo’n bereiding waarvoor de meesten onder ons naar de supermarkt trekken: ice tea. Nochtans is deze verfrissende, heerlijke ijsthee gemakkelijk zelf te maken. Je kan er zelf je eigen tailor-made versie van maken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze granaatappel ice tea of deze ice tea met bloemetjes?

4. Limonade 

Nu we toch bij de dranken aanbeland zijn: ook limonade kan je prima zelf thuis maken. Het is trouwens een heel fijne activiteit met de kids! Het basisrecept vind je hier, een meer gepimpte versie met vlierbloesem en passievrucht kan je hier ontdekken. Deze limonade met marshmellows is dan weer een hit bij jong en oud op barbecues en tuinfeesten.

5. Kroketjes

Je eigen kroketjes maken. Het is niet alleen een leuke bezigheid, het is ook een feest om er nadien van te genieten. In dit artikel gaven we jullie alvast 7 tips voor de perfecte kroketjes. Maar ook kaaskroketjes zijn super om zelf te maken, of ga je liever voor deze krokante chocoladekroketjes?

6. Pasta

Je eigen pasta maken vraagt wat werk, maar is eigenlijk een van de mooiste kookhandelingen. Vraag dat maar aan njam!-chef Peppe Giacomazza! De verschillende pastasoorten kan je alvast hier ontdekken, zo ben je goed voorbereid. Zelf de handen uit de mouwen steken? Geen probleem: starten doe je met Peppe's basisrecept voor pasta met eieren. Mag het iets meer zijn, probeer dan eens ravioli of tortelloni.

7. Chips

Je eigen chips als aperitiefhapje? Ook dat is perfect mogelijk! Met dit basisrecept zijn ze in een handomdraai klaar. Wil je uitpakken, probeer dan eens deze ananaschips met een dipsaus van kokos. Of maak je eigen knapperige chips van vergeten groenten.

8. Tapenades en hummus 

Eet je jouw chips graag met een dip erbij? Probeer dan eens een zelfgemaakte tapenade. Deze tapenade van olijven is fantastisch, maar ook deze avocadohummus is gegarandeerd een voltreffer.

9. Zoete chilisaus 

Ook je eigen chilisaus maken, is absoluut niet moeilijk. En je zal er lang plezier aan beleven. In dit recept ontdek je de zoete variant. Liever een pikantere versie met groene pepertjes? Ook die versie kan je gemakkelijk zelf maken.

10. Limoncello

Afsluiten doen we met een afzakkertje: homemade limoncello naar het recept van Peppe Giacomazza. Lekker en eenvoudig! Ps: je kan er nadien tevens deze heerlijke limoncellomousse mee maken.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie