Roger, Dominique & Peppe bereiden de feesten voor in een chalet in de Ardennen

Naar aanleiding van de komende feestperiode trakteerden wij njam!-chefs Roger van Damme, Dominique Persoone en Peppe Giacomazza op een uitstapje naar de Ardennen. De drie chefs zijn al jaren trotse njam!-ambassadeurs en werken maar al te graag samen. Wij zorgden voor een gezellige chalet en enkele toffe uitstappen, de chefs zorgden op hun beurt – hoe kan het ook anders - voor het eten. Wij waren benieuwd naar hun ervaring én naar de favoriete feestgerechten van de chefs.

Dag Peppe, Roger en Dominique, jullie zijn heelhuids terug uit de chalet, proficiat! Hoe was deze ervaring voor jullie?

Peppe: Het was top! Echt een prachtige ervaring om samen een week door te brengen in de chalet en samen te koken. De kerstsfeer zat er al goed in en het was supergezellig. Wij kennen elkaar al jaren en waren onder de eerste chefs die bij njam! actief waren. Dat creëert een band en het was dan ook super om elkaar in deze omstandigheden nog beter te leren kennen. De activiteiten tussendoor zoals fietsen, boogschieten en gewoon lekker rusten aan de open haard waren ook super. 

Roger: Gemoedelijk was het inderdaad en dat heeft ons allemaal deugd gedaan. Samen koken, van ontbijt tot diner, is wat we graag doen en wat ons gelukkig maakt. We hebben samen echte feestgerechten klaargemaakt, vaak met een knipoog naar de Ardennen. Ook bezochten we producten zoals een kaasmaker en een bierbrouwerij. Zeer interessant! We leerden elkaar beter kennen op zowel professioneel als privé vlak en dat was fantastisch.

Dominique: Ik ken Peppe en Roger al zeer lang, als collega’s maar ook als vrienden. We hebben dan ook veel gelachen voor en achter de schermen! Het was een prachtige chalet te midden van het groen en het koken zorgde keer op keer voor veel plezier. Maar ik heb ook zeer mooie herinneringen aan het wandelen, het pijl en boog schieten, de bezoeken aan de brouwerij en andere producenten… Een ideale mix van werk en plezier! 

Wat was voor jullie het mooiste moment in de chalet?

Peppe: Voor mij eigenlijk iedere keer wanneer er een gerecht af was. Dat gaf echt een kick en bracht ons keer op keer in feeststemming.

Roger: Het maken van de ‘Pâté en Croûte’ en dat kunnen uitleggen aan de mensen thuis. En natuurlijk ook aan Peppe en Dominique (lacht)!

Dominique: De aperitiefmomenten (lacht)! Daarnaast zeker ook de heerlijke pomme moscovite, de witte truffel van Peppe, en de ‘Pâté en Croûte’ van Roger. Ook het samen ‘gekke pizza’s’ bakken, was fantastisch.

Tenslotte: wat zijn jullie favoriete feestgerechten?

Peppe: Dat blijft toch een gevulde kalkoen. Een echt familiegerecht bij ons in Sicilië en dat brengt altijd mooie herinneringen boven. Ik geef er een nieuwe twist aan door het te combineren met kastanjes, pijnboompitten, en wat mostarda di cremona. In de chalet maakte ik ook een lekker pastagerechtje: kleine ravioli gevuld met everzwijn. Een winters en Ardens gerecht! De Pâté en Croûte van Roger was zeer indrukwekkend en van Dominique vond ik de gevulde abrikoos met tonijnsalade en kwartelei heerlijk.

Roger: Ook voor mij blijft gevulde kalkoen een typisch feestgerecht. Maar een gevuld speenvarkentje kan eveneens heerlijk zijn! Ik adviseer mensen altijd om het niet te moeilijk te maken tijdens de feestdagen. Maak een gerecht dat je kent, maar geef er een feestelijke twist aan. Als dessert vind ik bijvoorbeeld gefrituurde oliebolletjes heerlijk en die kan je pimpen met een espuma van yoghurt.  In de chalet maakte ik ook een zeebaars in zoutkorst maar dan met zalmforel, rechtstreeks van de kwekerij die we bezocht hebben. En ook voor mij was de Pâté en Croûte een topper.

Dominique: Het belangrijkste bij feestgerechten is om zoveel mogelijk op voorhand klaar te maken. Het gaat hier meer over de sfeer en stressen in de keuken is op die feestmomenten niet fijn.  Het hoeft dan ook helemaal niet perfect te zijn! Mijn favoriete gerechten zijn nog steeds de klassiekers. Maar in de chalet heb ik genoten van de Pâté en Croûte van Roger en de heerlijke spaghetti carbonara van Peppe. Zelf heb ik ze verrast met een Mexicaanse tortilla als ontbijt en die viel duidelijk ook in de smaak (lacht)!

Bedankt Peppe, Roger en Dominique!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...