Regula Ysewijn & haar voorliefde voor de Britse keuken

Regula Ysewijn is culinair auteur en fotograaf, op Vier is ze te zien als jurylid in Bake Off Vlaanderen. Ze heeft een grote voorliefde voor de Britse keuken en schreef er al verschillende kookboeken over. Wij wisten haar te strikken voor een interview! 

Dag Regula! In Vlaanderen kennen we jou vooral als jurylid in het tv-programma ‘Bake Off Vlaanderen’, maar ook in het buitenland ben je populair. Hoe is dat tot stand gekomen?

In 2010 begon ik een Engelstalige blog over Britse eetcultuur. Een plek waar ik als fotograaf woord en beeld samen kon plaatsen. Dat leidde tot een column in British Food Magazine in 2013 en van dan af was al mijn werk in Groot-Brittannië. Mijn eerste boek 'Pride and Pudding', schreef ik in het Engels en kwam ook uit met een Brits/Australische uitgever. Het boek werd genomineerd voor twee prestigieuze awards in Groot-Brittannië waardoor mijn werk en bekendheid daar verder verspreidde maar ook Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Ondertussen schreef ik naast een boek met Belgisch thema 'Autenthieke Belgische Cafés, in woord en beeld' nog een boek voor de iconische Engelse National Trust, Brits Bakboek en 'The Official Downton Abbey Christmas Cookbook'. De Engelstalige versie van Brits Bakboek, 'Oats in the North, Wheat from the South' die iets verschilt van de Nederlandse werd deze maand genoemd in The New Yorker en op de BBC Food Program als één van de boeken van 2020.

© Regula Ysewijn

Wat is jouw favoriete moment uit de afgelopen seizoenen van ‘Bake Off’?

Eigenlijk de volledige Junior Bake Off - vanaf 6 januari op Vier, maar al te bekijken op Telenet. Ik had elke week een krop in m'n keel als we een Junior naar huis moesten sturen. Het waren allemaal zo'n getalenteerde kinderen!

Voor de gewoneBake Off Vlaanderen: wanneer Anthony beseft dat hij eigenlijk liever naar huis gaat om bij zijn vriendin te zijn die mogelijks Covid-positief was en daarmee Jens redt van de ondergang. Hij had het gewoon kunnen laten hangen en er een week later uitliggen maar hij wou Jens de kans geven te herpakken. Dat was mooi en helemaal Bake Off. Het is geen kille competitie. Het is samen erdoor, door dik en dun. Dat is mooi en dat maakt Bake Off ook zo magisch. Uiteindelijk win je ook enkel de eer van Beste Bakker van dat jaar. Dus eer is ook erg belangrijk bij de bakkers.

Uit jouw boeken blijkt dat je een grote voorliefde hebben voor Britse keuken. Hoe ben je daartoe gekomen?

Wij keken thuis zo goed als altijd naar BBC en al de documentaires over hun erfgoed, hun natuur en hun geschiedenis spraken mij enorm aan. Ook de kostuumdramas konden mijn meisjeshart bekoren en de jaarlijkse vakanties naar Groot-Brittannië hadden telkens een cultureel thema. De maanden vooraf las ik dan met mijn moeder alles over de geschiedenis, de mythen en de sagen van die regio. Toen we de plekken dan bezochten kwamen die verhalen tot leven en dit voedde mijn liefde voor dit land en de cultuur.

Is de Britse keuken onderschat in België?

Op mijn vele reizen door Groot-Brittannië heb ik altijd geweldig lekker gegeten. Je kon fantastisch Brits eten maar ook heerlijk werelds. Begin jaren '90 vond je in België nog niet zo'n aanbod aan Indisch, Indonesisch, et cetera.. terwijl dat in Groot-Brittannië door hun connectie met India gewoon overal mee op de kaart stond, zelfs in het grootste boerengat. Mensen die een vooroordeel over de Britse keuken hebben, hebben meestal enkel in 'tourist traps' gegeten in Londen of andere grote steden. Eten in een grootstad is niet representatief voor een eetcultuur van een heel land dat ook nog eens wat regionale verschillen heeft. Elke streek of regio heeft z'n eigen broodje of koek, hun dierenrassen zijn oude rassen die in veel gevallen gewoon in het heuvellandschap rondlopen omdat er daar toch geen gewassen kunnen groeien. Je hebt er ook vreselijke vlees fabrieken maar evengoed erg veel natuurlijke productie, wat wij in België te veel missen. Ook omdat we simpelweg te dicht bevolkt en bebouwd zijn.

Vanwege de Corona-maatregelen zijn er veel Belgen en Nederlanders beginnen te bakken. Heb je een ultieme tip voor beginnende hobby-bakkers?

Zelfs mislukt gebak kan nog lekker zijn. Ik wil dat mensen geen stress hebben over bakken. Gewoon beginnen met een eenvoudig viervierde gebak en daarmee zelfvertrouwen kweken. Zo ben ik ook beginnen bakken. Ik had als kind geen kookboeken en geen internet, ik had 1 recept - een viervierde cake - en daar maakte ik eindeloze variaties op. Zo leer je. De recepten in mijn Brits Bakboek zijn allemaal erg haalbaar en ik hoor van mensen dat het boek hen veel zelfvertrouwen geeft. Dat is de grootste erkenning die je kan krijgen, want daar doe je het voor. Ik wil iedereen zien bakken. Geen spektakelstukken - dat mag ook - maar gewoon alledaags gebak dat vreugde en een heerlijke geur brengt in huis.

Je hebt een boek met Kerst-recepten. Welk bakrecept kan je ons aanraden voor kerstavond?

Klopt, ik werd gevraagd door Downton Abbey om hun 'The Official Downton Abbey Christmas Cookbook' te schrijven. Omdat het allemaal historische Britse recepten zijn zou ik de Christmas pudding aanraden. Dat is een gestoomde cake met veel krenten en andere gedroogde vruchten. Een heerlijk sappige en vullend toetje en op en top Brits! Alleen is het voor nogal een grote groep dus misschien toch maar de 'mince pies' . Dat zijn kleine leuke taartjes gevuld met een medley van gedroogde vruchten. Zie je een thema? De Britten houden enorm van gebak met krenten en gekonfijte vruchten, dat was een teken van rijkdom in de Middeleeuwen en de Britten hielden daar enorm aan vast. 

© Regula Ysewijn

Je bent ook een groot liefhebber van kaas. Kies je op restaurant voor kaas of dessert als afsluiter? 

Als jurylid voor de 'World Cheese Awards' heb ik een zeer grote liefde voor kaas, daarom ga ik altijd voor kaas als dessert! Ik vind dat gebak de hoofdrolspeler moet zijn als ik gebak eet, dus dan ga ik liever voor een Afternoon Tea met allemaal lekkers. Dan kan gebak echt stralen. Na een maaltijd hoef ik niets zoet, dan zit mijn buik vol en heb ik liever nog iets extra hartig zoals kaas. Liefst van al Stilton en een goeie porto.

 Bedankt voor de tips, Regula!

Yannick van de njam!-redactie
@yannickvd