Prachtige Prei - 10 weetjes en recepten

In onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’ bieden we inspiratie rond producten en ingrediënten. Vandaag is het de beurt aan prei. Deze prachtige groente wordt voornamelijk in de herfst en de winter gegeten, maar is het hele jaar door verkrijgbaar. Gelukkig maar, want het is een fantastisch ingrediënt in de keuken. Tijd voor 10 weetjes en recepten.

Wat is prei

Prei is een eenzaadlobbige plant die verwant is aan ui en knoflook. Het is een oude groente: reeds 2000 jaar voor Christus werd er prei geteeld. De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen.

Zeer gezonde groente

Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten. Ten slotte bestaat prei uit veel water, waardoor het een “hydraterende” groente is.

Soorten prei 

Er zijn drie soorten prei te onderscheiden: winter-, herfst- en zomerprei. Winterprei is over het algemeen dikker en steviger en heeft een groene kleur met grijze of blauwe tinten. De zomer- en herfstprei is wat dunner en heeft een blad met geelgroene tinten. De smaak van de verschillende soorten is gelijkaardig.

Prei kopen en bewaren

Als je prei koopt in de winkel, let er dan op dat ze stevig aanvoelt en het blad een donkergroene kleur heeft. Bij voorkeur koop je prei waar het blad nog aan zit, want daarin zitten de meeste gezonde stoffen. Prei bewaar je best op een donkere, koele plek, of in de groentelade van de koelkast. De groente blijft daar zo’n 2 tot 3 weken goed. Invriezen kan ook, maar blancheer de prei dan eerst en snijd/verpak ze in gebruiksklare porties.

Prei kweken 

Prei kan je in je eigen moestuin kweken. Dat kan zelfs meerdere keren per jaar, want je kan zowel winter- als zomerprei kweken. Je kan daarbij de prei zaaien of kleine plantjes kopen. De kweek en de oogst vragen wel wat tijd, want je moet goed de waterhoeveelheid in het oog houden en je zal de grond af en toe moeten ophogen. Maar daarvoor krijg je veel terug, want zelf geoogste prei is natuurlijk altijd het lekkerste!

Prei in de keuken: 5 recepten 

Prei kan je op talloze manieren verwerken in gerechten. Je kan de prei daarbij bijvoorbeeld bakken, stoven, koken, smoren of zelfs rauw gebruiken. Wij geven je graag wat inspiratie met volgende 5 recepten.

Smakelijk!

Lees ook...