Gekonfijte prei met linzen en preiroom

Een recept van Yotam Ottolenghi
Foto: Elena Heatherwick ©

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
10 teentjes look
10 gr takjes tijm
200 ml olijfolie
150 gr gedroogde Puy-linzen, gewassen
60 ml citroensap
5 gr verse peterselie, grofgehakt
5 gr verse dille, grofgehakt
5 gr verse dragon, grofgehakt
peper - zout
100 gr gekookte gekonfijte preien
5 tenen gekonfijte look
100 ml slagroom
0,75 tl dijonmosterd
1 el citroensap

Bereiden:

Verhit de oven tot 160 °C.

Leg de ringen prei in een grote kom met water zodat het zand eruit zakt. Giet ze af, dep ze droog en zorg dat ze intact blijven.

Doe de prei met de knoflook, tijm, 1 theelepel zout en een flinke draai peper in een ovenschaal van grofweg 30 x 20 cm. Meng alles losjes en giet de olie erover. Leg de preiringen zo dat de snijvlakken boven liggen, dek ze goed af met aluminiumfolie en bak ze 35 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en keer de preiringen om. Dek ze weer af met de folie en zet ze nog 35 minuten in de oven tot ze volledig gaar zijn. Haal ze uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.

Kook intussen de linzen 12-15 minuten in ruim kokend water tot ze gaar maar niet tot moes gekookt zijn. Laat ze goed uitlekken en zet ze opzij.

Haal de prei als hij gaar is uit de oven en schep 100 gram van de prei plus vijf tenen knoflook in een schaal. Doe de linzen bij de overgebleven preiringen in de ovenschaal met 1/4 theelepel zout en een flinke draai peper en meng alles rustig door elkaar. Dek de schaal weer af met de folie en zet hem nog 15 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat hem 10 minuten rustig staan. Verwijder de tijmtakjes.

Maak als de linzen in de oven staan de preiroom. Pureer de 100 gram afgemeten prei en de knoflook met de room, mosterd, het citroensap en ⅛ theelepel zout in een keukenmachine glad.

Serveren:

Roer als de room klaar is 60 ml citroensap en de gehakte kruiden door het linzen-preimengsel. Stort het op een schaal met een opstaande rand en serveer de preiroom in een aparte kom erbij.

Inspiratie & blog