Ontdek de Braziliaanse keuken

Foodie Winnie is gek op wereldse gerechten en exotische ingrediënten. Daarom deelt ze elke maand met ons de specialiteiten van één bepaalde keuken. Welke recepten zijn de moeite waard om eens uit te proberen? En welke ingrediënten dien je daarvoor op de kop te tikken? Deze maand ontdekken we samen met haar de Braziliaanse keuken!

De stranden zijn er hagelwit, de straatfeesten zijn er bruisend en het eten is er divers, zinderend en gepeperd. Yes: Brazilië is een droombestemming en niet in de laatste plaats omwille van hun culinaire rijkdom. Tijd om wat meer te vertellen over het land van caipirinha, feijoada en moqueqa.  

Eén blik op de kaart en je ziet meteen: Brazilië is gigantisch. Dat er zich in zo’n immens land heel wat regionale verscheidenheid ontvouwt, hoeft geen betoog. Ook hier verschilt het eten van deelstaat tot deelstaat en van windstreek tot windstreek - ondanks een aantal overlappende nationale constanten. 

Belangrijk om te vermelden is daarnaast hoe de Braziliaanse eetcultuur overtuigend beïnvloed is door West-Afrikaanse, Portugese en Aziatische – met in het bijzonder Japanse - gebruiken. Dit alles maakt van de Braziliaanse keuken een spannende smeltkroes. 

Typische Braziliaanse gerechten

Over het algemeen koken Brazilianen graag met gedroogde bonen, manioc, bakbananen, cassave, verse kruiden, pepers, vlees en vis. Ook rode palmolie (of aceite de dende) is het vermelden waard. Dit ingrediënt valt te omschrijven als een soort rode ghee met het aroma van paprikapoeder. De olie wordt vaak gebruikt als vetstof en smaakmaker bij visgerechten.

Hieronder greep uit de veelzijdige Braziliaanse gerechten:

Moqueca: traditionele visstoof met rode palmolie, limoen en kokos. Het is een typisch kustgerecht waarbij het beste uit zee samenkomt – of dat nou vis, garnalen, zeevruchten of een combinatie ervan zijn. Verse kruiden en verse peper geven het gerecht frisheid en karakter. Het is het gerecht dat je met je voeten in het water aan zee wil ervaren – iets wat ter plekke ook gewoon aan de lopende band gebeurt. 

Pirão: dikke pap van visbouillon en grof cassavemeel. Dit relatief simpele gerecht doet vaak dienst als bijgerecht, onder meer bij de hierboven omschreven moqueca. 

Feijoada: stoof van vlees en zwarte bonen. Het heeft de status van nationaal gerecht en komt op tafel bij speciale gelegenheden en feesten. Feijoada is vullend en hartig, zeker in gezelschap van typische ingrediënten als rijst of kool. 

Caldo de feijão: verkwikkende grove soep met zwarte en/of bruine bonen, ringetjes bosui en stukjes knapperig gebakken varkensvlees.

Pāo de queijo: typische snack waarbij een beslagje van kaas en tapiocameel in ronde bolletjes wordt gebakken tot kleine, chewy broodjes. Superlekker bij een kop koffie, of gewoon als snackje bij kleine honger. 

Braziliaans streetfood 

Zonder streetfood geen Brazilië! Eten op straat is een belangrijk onderdeel van de cultuur en dat resulteert in uiteenlopende happen uit het vuistje. Pasteitjes (pastels) bijvoorbeeld, waarbij een gefrituurd beslag diverse vullingen als kip of fruit omhult. 

Bolinho de bacalhau zijn dan weer kabbeljauwfritters, brigadeiro zijn chocoladetruffels met gecondenseerde melk en acarajé zijn kleine dumplings van zwarte schilpadbonen, garnalen en kruiden die gemixt en gefrituurd worden – vergelijkbaar met falafel. En zo is er nog veel meer te ontdekken, uiteraard allemaal nog lekkerder met een caipirinha of guaraná (Braziliaanse frisdrank) in de hand. 

Braziliaanse barbecue

In Zuid-Brazilië is de barbecuecultuur bovendien duidelijk verankerd in het sociale leven; churrasco noemen ze dat daar. Diverse stukken vlees worden daarvoor in grote porties op de houtskoolgrill gegaard. Van rundvlees tot varken en kip: Brazilianen zijn ware carnivoren en als je eenmaal zo’n sappig stuk vlees hebt geproefd, snap je ook wel waarom.

Omdat zo’n stukje verrukkelijk is dus, zó verrukkelijk dat ze de marinades doorgaans simpel houden – vaak hooguit een laagje zout. Erbij komen wel meestal een rits sausjes (salsa’s) die zowel fris als pittig zijn. Chimichurri is daarvan het bekendste voorbeeld, maar ook pimenta (pepersaus) of molho à Campanha zijn gebruikelijk. Barbecueën op z’n Braziliaans is een sociaal gebeuren waar meestal de hele zondag voor wordt uitgetrokken. Een ruime voorraad bier is in de meeste gevallen al even onmisbaar als het vlees. 

Zijn we daarmee jaloers op de Brazilianen? Maar een klein beetje…

Lees ook...