Onbewerkt eten: 8 tips en recepten om puur, natuurlijk en gezond te eten

Bewerkt eten ligt de laatste jaren wat onder vuur. Niet alleen kan dit type voeding een negatieve impact hebben op onze gezondheid, ook voor het milieu is bewerkte voeding minder goed. De bezorgdheid over bewerkte voedingsmiddelen is voornamelijk te wijten aan de manier waarop ze worden geproduceerd, de ingrediënten die ze bevatten en de gevolgen van regelmatig consumeren. Onbewerkt eten wordt dus meer en meer de 'way to go', maar wat houdt dat precies in? Onbewerkt voedsel is natuurlijk voedsel inzijn meest pure en oorspronkelijke vorm. Het zijn ingrediënten die weinig tot geen bewerkingen hebben ondergaan en geen kunstmatige toevoegingen bevatten, zoals suikers, kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Binnen onze ‘Gezonde Maand Maart’ geven we je in dit artikel 8 tips en recepten voor een gezonde(re) levensstijl met onbewerkt eten.



1. Koop volledige ingrediënten en doe aan meal prepping

Onbewerkt voedsel komt vaak direct uit de natuur en bestaat daarom meestal uit volledige producten. Vermijd dus kant-en-klare groentebereidingen en kies bijvoorbeeld voor een volledige bloemkool. Je kunt deze zelf thuis ‘in bulk’ verwerken en door middel van meal prepping de restjes plannen voor andere maaltijden. 

2. Kweek zelf groenten, fruit en kruiden

Een van de gemakkelijkste manieren om meer onbewerkt te eten, is door zelf groenten, fruit en kruiden te kweken. Leg een groentetuintje aan en probeer het hele jaar door zelf sommige producten te telen. Tips voor de aanleg van een eigen groentetuin kun je hier vinden.

3. Eet seizoensgebonden en lokaal

Seizoensgebonden groenten en fruit zijn vaak minder bewerkt en natuurlijker dan producten die uit verre landen worden geïmporteerd. Indien je niet de mogelijkheid hebt om zelf groenten, fruit en kruiden te kweken, probeer dan om zoveel mogelijk seizoensgebonden te kopen. Idealiter doe je dat bij lokale producenten, zoals boerderijen in de buurt.

4. Analyseer de ingrediëntenlijst bij je aankopen

Een van de eenvoudigste manieren om te weten of voedsel bewerkt is (en in welke mate), is door de ingrediëntenlijst te lezen. Bij onbewerkt voedsel is deze lijst kort en eenvoudig, vaak bestaande uit één enkel ingrediënt, zoals 'tomaten' voor tomatenpuree. Bewerkte voedingsmiddelen daarentegen bevatten vaak lange lijsten met toevoegingen, zoals suikers, smaakversterkers, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen.

5. Koop producten zonder verpakking

Nog beter wordt het als je producten zonder verpakking kunt kopen. Voedsel dat je in zijn onbewerkte vorm koopt, zoals verse groenten en fruit op een boerderij, komt vaak zonder verpakking. Ook in de supermarkt kun je deze tip toepassen: probeer vooral producten te kopen die geen verpakking hebben, zoals hele stukken fruit en groenten of vlees uit de versafdeling dat oorspronkelijk zonder verpakking in de toonbank ligt. Zo draag je niet alleen bij aan een gezondere levensstijl, maar ook aan het milieu. Twee keer winst, dus!

6. Maak zelf bereidingen die je vaak gebruikt

Bepaalde “vaste waarden” in je keuken zijn vaak sterk bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan sauzen, die vaak een lange lijst ongezonde ingrediënten bevatten. Door ze echter zelf te maken, weet je precies wat erin zit en kun je ze puur en natuurlijk houden. Zelfgemaakte mayonaise is een goed voorbeeld van hoe je zo’n basisproduct eenvoudig zelf kunt maken zonder kunstmatige toevoegingen. 

7. Vermijd bewerkte vetten

Bewerkte vetten, zoals margarines of bewerkte plantaardige oliën, worden vaak toegevoegd aan bewerkte producten om de smaak of textuur te verbeteren. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke vetten, zoals onbewerkte olijfolie, kokosolie of avocado. In dit recept voor avocadotoast met halloumi worden bijvoorbeeld olijfolie en avocado gebruikt als gezonde vetten.

8. Maak zelf je snacks

Snacks zijn over het algemeen sterk bewerkt. Ze bevatten vaak veel suiker, ongezonde vetten en een reeks bewaarmiddelen. Maak daarom je eigen gezonde alternatieven, zoals deze Wortel bliss balls als alternatief voor de bewerkte energierepen. Of kies voor volledige, onbewerkte producten zoals noten of fruit als tussendoortjes. 

Lees ook...