Manuel Wouters bereidt de ideale cocktails voor de feesten

Tijdens de feestdagen zet njam! al haar chefs  in om heel Vlaanderen te voorzien van culinaire inspiratie. Ook ’s lands bekendste cocktailshaker, Manuel Wouters, is van de partij en geeft tips voor de ideale cocktail voor tijdens de feestdagen. Manuel runt de Antwerpse cocktailbar Sips en is één van de grootste cocktailcateraars ter wereld. Hij kent de recepten van maar liefst 3.000 cocktails uit zijn hoofd en velen hiervan heeft hij zelf ontwikkeld.

Manuel

Voor Manuel zijn cocktails gastronomie met een rietje en dat merk je tijdens een bezoekje aan zijn cocktailbar Sips. De laatste tijd schuift hij vooral het destillaat naar voor om het edele vocht zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Wij onderwierpen de ‘master of cocktails’ aan een vragenronde rond de eindejaarsperiode.

Dag Manuel, alvast prettige feesten toegewenst van het volledige njam!-team! Heb je zelf leuke plannen voor de eindejaarsperiode?

Toch wel! Ik ben gelukkig eens thuis en dat is eigenlijk uitzonderlijk. Vaak loopt het werk gewoon door en heb ik niet veel tijd om zelf te genieten. Maar dit jaar zijn we enkele dagen gesloten en heb ik die dagen vrij gehouden voor ‘quality time’ met mijn vrouw. Zo gaan we op Kerst een mooi menu maken met pure producten: kaviaar, kreeft, een lekker wijntje, … Echt genieten! 

Wat is voor jouw een ideaal feestmenu voor op Kerstavond of Oudejaarsavond?

Eigenlijk is het menu dit jaar echt een topper: we starten met bilini’s met kaviaar, zure room, uitjes en een eitje, en als hoofgerecht maken we kreeft ‘belle vue’ met zelfgemaakt mayonaise en cocktailsaus. Alles heel vers, puur en zelfgemaakt. Meer moet dat voor ons niet zijn.

Kreeft

Wat is jouw perfecte aperitief tijdens de feestperiode?

Ik houd vooral van heel frisse cocktails zodat je de avond niet te zwaar start. Champagnecocktails zijn daar zeer geschikt voor, of een cocktail waarin we een van onze zelf gemaakte siropen verwerken. Zeer belangrijk is ook dat je de cocktails ijskoud serveert.

Een echte kerstcocktail is onze creatie met Spring gin, een gin waar we de knopjes van dennennaalden in gebruiken. We mixen de gin met cranberry sap, citroen, en een zelfgemaakte siroop van dennennaalden. Deze wordt geshaket en afgewerkt in het glas met echte dennennaalden. Op en top kerst!

Heb je ook een tip voor een echte oudejaarsavondcocktail?

Wij maken op oudejaarsavond vaak een rum punch voor onze vrienden. Dat is heel gemakkelijk en dan hoef je niet de hele avond staan shaken. Voor deze punch week ik een kruidenmix in rum en Orange Curaçao. Na twee dagen doe je daar fruitsap bij, en een selectie van verse vruchten en kruiden zoals granaatappel en kaneel. Het is een hele warme cocktail en de gasten kunnen zichzelf serveren uit de punchbowl.

Als je veel tijd bij je gasten wilt doorbrengen, ga dan ook niet voor een te complexe cocktail of kies voor een cocktail die je op voorhand kan klaarmaken. De Singapore Sling of Cosmopolitan kan je bijvoorbeeld al op voorhand klaarmaken. Je doet dan alle ingrediënten in een karaf en serveert pas wanneer de gasten binnenkomen.

Heb je ook enkele tips hoe je het drinken wat in ‘goede banen kan leiden’ zodat je heelhuids de feestperiode doorkomt?

Als je echt wilt genieten, dan raad ik aan om te blijven slapen bij je gastheer of gastvrouw (lacht)! Met cocktails in het begin van de avond moet je natuurlijk altijd wat opletten. Probeer de alcohol die je erin verwerkt te beperken zodat je gasten niet om 21u in slaap vallen in de zetel. Een mocktail is altijd een goed alternatief en kan ook heel feestelijk zijn. En drink veel water: hydrateren is essentieel om de kans op een kater te verminderen. 

Serveer je in je cocktailbar Sips speciale cocktails tijdens de feestperiode?

We hebben bij Sips al zo’n groot aanbod dat dat eigenlijk niet nodig is. Wel merken we dat de gasten meer kiezen voor warmere dranken. Zo zijn rum en whisky in de koude wintermaanden altijd veel populairder.  

Wat zijn de plannen met Sips voor 2016?

In 2016 gaan wij terug voor lachende gezichten. Wij willen de gasten blij maken met onze creaties en natuurlijk blijven vernieuwen. We gaan zeker terug enkele nieuwe drankjes en siroopjes creëren en ik denk er ook over om een nieuwe gin te lanceren. Daarnaast zal tequila en mescal ook een prominentere plaats krijgen op onze kaart. De distillaten willen we trouwens meer en meer laten spreken in onze cocktails. Door deze met een juiste siroop te aan te lengen, versterk je de karakteristieken van de drank. Door te veel suikers en kruiden te gebruiken, verdoezel je deze net.

Lefthook

Njam! bestaat ondertussen 5 jaar. Wat zijn voor jou de mooiste njam!-momenten?

Ik ben heel trots op de twee gin & tonic boeken die ik samen met Njam! gemaakt heb. Dat was fantastisch om te doen en we krijgen er heel leuke reacties op. Het feest rond het 5-jarig bestaan vond ik ook echt super. We hebben er met alle chefs samen gekookt en het was prachtig om iedereen samen te zien met de fans. Ik serveerde er de cocktail ‘Lefthook’, op basis van Uppercut gin en salie.

Zou je voor onze trouwe lezers ‘als kerstcadeau’ het recept kunnen onthullen?

Graag! Je neemt hiervoor 4.5 cl uppercut dry gin en enkele blaadjes salie. Deze doe je in een mixglas met ijsblokjes en hierbij doe je 3 cl gembersiroop en 3 cl citroensap. Door dit gedurende 10 seconden krachtig te shaken worden de saliebladeren gekneusd en geven ze smaak vrij. Nadien zeef je alles in een tumbler glas met ijsblokjes. Tenslotte top je het geheel af met Picon en versier je de cocktail met enkele blaadjes salie en  enkele stukjes verse gember. Cheers!  

Meer weten over Manuel Wouters en zijn programma’s op njam!? https://njam.tv/chefs/manuel-wouters

Lees ook...