Mama's Gezonde Tips: samen met de kids aan de slag in de keuken

Met de kids aan de slag in de keuken

Kinderen helpen heel graag in de keuken, alleen bepalen zij het liefst zelf wat ze doen, wanneer ze proeven en of ze al dan niet lang willen helpen. Omdat we zelf niet altijd voldoende tijd hebben, krijgen de kids vaak niet alle kansen van ons om mee te helpen koken. Maar met goede afspraken, enkele tips en vooral een gezonde eetlust kan je zeker samen met de kids aan de slag in de keuken!

  • Kies een geschikt moment dat het lukt voor beide. Na een lange schooldag is het geduld van de kinderen bijna op en is ook je eigen lontje vaak iets korter.
  • Laat hen kleine stapjes uitvoeren die hen snel resultaat geven. Wortels schillen gaat in hun ogen heel snel en is voor jou als ouder toch vaak al een redding dat iemand je helpt.
  • Let op met scherpe messen alsook met elektrische apparaten. Tussen het denken dat het zal lukken en er echt veilig mee kunnen werken is er nog een lange weg.
  • Verplicht kinderen nooit om te helpen. Het woordje moeten is een afknapper om samen te koken. 
  • Geniet van het moment samen, leg je gsm weg en probeer om ondertussen geen andere taken uit te voeren. Je kan op deze manier vaak echt praten met je kind.
  • Kies voor haalbare en gevarieerde recepten als je samen aan de slag gaat in de keuken. Stel vooraf samen een maaltijdplanning op. 

Maaltijdplanning: betaalbaar en haalbaar koken kan iedereen

Ook om een maaltijdplanning op te stellen heb ik enkele tips! Als je gevarieerd eten op tafel wil toveren dan weet je dat er hier makkelijk een flinke hap uit het budget naar toe kan gaan. Slim inkopen en goed plannen kunnen je zeker helpen om toch ‘betaalbaar’  en voedzaam te koken.

  • Bij een maaltijdplanning maak je best eerst even een toerke in koelkast – diepvries – voorraadkast. Zo kan je werken met restjes, weet je wat je nog in huis hebt en heb je geen potjes met ingrediënten die eindeloos blijven staan.
  • Het zal je overdag rust geven als je al weet wat je zal koken die avond. Misschien heb je alles al in huis of nog beter, deed je al de voorbereidingen. Het kan je op avonden waar er minimum aan tijd is toch de mogelijkheid geven om gezond eten op tafel te kunnen toveren.
  • Koop en kook volgens de seizoenen. Het zal je niet alleen geld besparen maar zo leer je ook de producten leren kennen wanneer ze in hun volle smaak zijn. Seizoensproducten smaken nu eenmaal veel beter.
  • Eén keer per week een restjesdag inplannen zal je echt creatief leren omgaan met voeding. Het is een plezier maar ook een ‘challenge’ en het geeft je vooral een goed gevoel om alle restjes te zien verdwijnen in iets nieuws. Een quiche is hier dankbaar voor maar ook wraps of een omelet. Denk ‘out of the box’ en geloof me, genieten zal je zeker doen! 

Liefs, Katrijn - Mama's Gezonde Tips

Ontdek nog meer tips en haalbare recepten om samen met de kinderen te maken in Katrijn's boek Aan Tafel!

Lees ook...