Koken met pitten en zaden

Ik ben dol op pitten en zaden. Naast noten vormen ze een essentieel onderdeel van heel wat van mijn recepten. In tegenstelling tot heel wat volkorenproducten zijn pitten, zaden en ook noten nog in hun volledige vorm. Waardoor ze behalve super veel vezels ook heel wat andere gezonde stofjes met zich meebrengen. In deze post heb ik het over mijn favoriete pitten en zaden!

Lijnzaad

Lijnzaad is een geweldige bron van vezels én van omega 3 vetzuren en dan specifiek het type: alfalinoleenzuur. Alleen kan onze spijsvertering moeilijk de schil afbreken waardoor volledige korrels lijnzaad gewoon op dezelfde manier ons lichaam weer verlaten. Daarom kan je best de korrels vermalen in een vijzel bijvoorbeeld. Lijnzaad wordt ook vaak aangehaald als bescherming tegen kanker, door de lignanen die er in te vinden zijn. Deze werken als antioxidant.

Ik gebruik lijnzaad bijvoorbeeld in het beslag van mijn spinaziepannenkoeken!

Chiazaden

Chiazaden zijn zeer gelijkaardig aan lijnzaad. Ze zijn klein maar bevatten heel wat vezels en een mooie portie omega 3 (dezelfde ALA vorm als lijnzaad) die onder andere ontstekingen remt. Chiazaden hebben – vooral dankzij hun vezels – ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Die willen we niet te hard laten swingen en chiazaden kunnen daar hun bijdragen aan leveren.

Van chiazaden kan je een chiapudding maken, heerlijk als ontbijt!

Sesam

Sesamzaden – zowel zwarte als witte – zijn ook een goede bron van lignaan, dewelke in dit geval sasamine genoemd wordt. Deze zou onrechtstreeks een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten. Ook in sesam vinden we heel wat antioxidanten. Bovendien is het super lekker in heel wat Aziatisch getinte recepten zoals deze Oosterse courgetti.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten een mooie dosis vitamine E, een vetoplosbare vitamine die ook als antioxidant werkt in ons lichaam. Net als vele andere pitten en zaden zijn ze een mooie bron van vezels en werken ze anti-inflammatoir. Aan dit recept voor zadencrackers kan je gerust ook een handje zonnebloempitten toevoegen!

Pompoenpitten

Pompoenpitten staan bekend om hun fytosterolen (ook wel plantensterolen genoemd) die een positieve werking hebben op onze cholesterol. Pompoenpitten zouden verder ook een goed effect hebben op blaas en nierstenen. Ze bevatten ook mooie porties fosfor, mangaan en magnesium. Ik gebruik onder andere pompoenpitten om deze heerlijke pompoensalade mee af te werken.

Wil je zelf ook aan de slag met deze pitten en zaden? Je vindt ze in het gamma van Nutridia!

XOXO Steffi 

Lees ook...