Koken met kinderen: 10 do’s en don’ts voor een geslaagde kookvakantie

Een van de leukste activiteiten die je met kinderen kan ondernemen is samen koken. Koken is niet alleen plezant, het leert je kinderen ook hoe ze met voedsel moeten omgaan. Daarnaast stimuleert koken de creativiteit en laat het hen op een leuke manier stilstaan bij belangrijke zaken zoals gezondheid en duurzaamheid. Bovendien kunnen kinderen door het samen koken hun smaakpatroon ontwikkelen en leren waar hun voedsel vandaan komt. Gezien de meeste kinderen in de vakantieperiode tijd te over hebben, is samen koken tijdens de zomermaanden een prima activiteit. In dit artikel presenteren we je 10 do’s en don’ts die ervoor zorgen dat koken met kinderen een plezierige, leerrijke en veilige ervaring wordt.

Do’s

Behandel zowel de leuke als de minder leuke kookaspecten

Koken is een veelzijdige activiteit met zowel leuke als minder leuke aspecten. Kinderen moeten leren dat het snijden van ingrediënten en opruimen ook onderdeel van het kookproces zijn. Maak het een leerrijke ervaring door hen zowel de plezierige momenten als de minder fijne taken te laten ontdekken. En ja, ook opruimen hoort daarbij! 

Kook met seizoensgebonden ingrediënten

Duurzaam koken wordt steeds belangrijker. Door kinderen te leren koken met seizoensgebonden en lokale ingrediënten, geef je ze waardevolle kennis mee. Je kan daar zelfs verder ingaan en samen met de kids een boerderij of producent in de buurt bezoeken. Zo leren ze de “van het veld naar het bord”-filosofie direct in praktijk toepassen. Een leuk voorbeeld is deze Spaghetti met verloren groenten, waarbij je de “verloren groenten” gemakkelijk kan aanpassen door groenten die in het seizoen zijn.

Laat de kinderen zelf een thema bepalen

Binnen een bepaald thema koken, kan helpen om bepaalde aspecten van het kookproces uit te diepen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s zoals “bakken”, “koken met fruit”, “vegetarische hoofdgerechten”, enzovoort. Laat je kinderen hier mee over nadenken, zo zullen zij zich meer betrokken voelen en tijdens het koken ook meer gemotiveerd zijn (en blijven).

Betrek je kinderen bij de voorbereiding

Koken start bij de voorbereiding. Een menu opstellen, winkelen, ingrediënten bewaren, … Het zijn allemaal aspecten die ook kinderen moeten leren beheersen. Betrek daarom jouw kids bij die voorbereiding. Laat ze mee nadenken over het menu, het boodschappenlijstje, en hoe ze best de ingrediënten kunnen bewaren. Leuk en leerrijk!

Leer basisvaardigheden maar laat ook ruimte voor experimenten

Je kan deze vakantie je kinderen de basisvaardigheden van het koken bijbrengen, zoals basis baktechnieken, technieken om te snijden en de juiste gaartijden van vlees of kip. Laat echter ook wat ruimte voor experimenten. De combinatie van die twee zorgt ervoor dat techniek en creativiteit samenkomen, en dat leidt tot de beste (en leukste) resultaten!

Don’ts

Kies geen te moeilijke recepten

Voor kinderen moet koken vooral plezant zijn. Het is daarom belangrijk om geen te moeilijk recepten te kiezen. Dat kan de kinderen immers snel demotiveren. Enkele voorbeelden van plezante gerechten? Kidsproof viskoekjes met yoghurtdip of hartjespizza’s

Stel geen te hoge eisen of verwachtingen

Kinderen moeten reeds omgaan met vele verwachtingen op school en bij vriendjes. Koken moet – zeker in de vakantie – een fijne bezigheid zijn zonder te veel verwachtingen of hoge eisen. Houd daar dus zeker rekening mee en pas je ook aan aan het vermogen van je kind. 

Forceer en verplicht niet

Zeer belangrijk: forceer je kinderen niet om met bepaalde ingrediënten te koken of bepaalde kooktechnieken onder de knie te krijgen. Verplicht ze niet om zaken te proeven die ze echt niet willen eten. Wanneer je dat wel doet, zal koken een negatieve connotatie voor je kids krijgen en dat kunnen ze lang met zich meedragen. Ook hier geldt dus: houd het plezant. 

Gebruik geen gevaarlijke materialen (en leg uit waarom je dat niet doet)

Het werken met scherpe messen en hete kooktoestellen kan gevaarlijk zijn, vooral voor jonge kinderen. Gebruik deze materialen pas vanaf een leeftijd waarop je denkt dat je kind er veilig kan mee omgaan. Leg goed uit waarom bepaalde materialen nog niet geschikt zijn voor hen en bespreek de veiligheidsrisico's. Dit helpt kinderen begrijpen waarom veiligheid belangrijk is en leert hen om verantwoord met keukenapparatuur om te gaan.

Ga niet alleen voor smaken en recepten die je kinderen al kennen

Een van de fijne aspecten van samen koken is het leren ontdekken. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen kiest voor smaken, ingrediënten en recepten die je kinderen al kennen. Het mag gerust eens wat gedurfder, exotischer en verrassender. Ook hier geldt: forceer geen nieuwe zaken maar probeer ze speelsgewijs uit.

Ontdek al onze kidsproof gerechten hier, veel kookplezier!

Lees ook...