Ingrediënt in de kijker: kip

Njam! staat voor ‘proef de goesting’ en dat nemen wij graag letterlijk. Wij bieden onze lezers inspiratie voor talloze lekkere gerechten en tips & tricks rond ingrediënten. Met onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’ plaatsen we graag een product of productgroep in de kijker. Vandaag is het de beurt aan kip. Een voor velen alledaags product waarmee je echter fantastische zaken kan doen. Bovendien is kip mager vlees en dus niet slecht voor de lijn. Tijd voor “Kiek in de kijker” met 5 weetjes en 5 recepten.

Soorten kip 

Een kip is niet zomaar een kip. Een belangrijk onderscheid is dat tussen legkippen, sierkippen en vleeskippen. De eerste soort is vooral bedoeld voor eieren, de tweede voor hun siertooi en uiterlijk, en de laatste voor consumptie. Onder de vleeskippen zijn er verschillende soorten, zoals de braadkip, de poularde, de soepkip of de labelkip (kippen met speciale voeding of herkomst, zoals de Mechelse koekoek).

Kip en gezondheid 

Kippenvlees is wit vlees en is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat daarbij natuurlijk om de onbewerkte versies zoals kippenfilet. Bovendien belast de productie van kippen minder het milieu dan de productie van ander vlees. De “beste” kippen hebben vrij kunnen rondlopen (scharrelkippen) en hebben een traceerbare herkomst (bijvoorbeeld de bekende “poulet de Bresse”).

De laatste jaren is kip vaak negatief in het nieuws gekomen omwille van ziektes en voedselveiligheid. Let daarom bij de aankoop op de herkomst van de kip en was altijd goed de handen, messen en snijplanken voor, na en tijdens het bereiden van kip. Je kan best je stukken kip goed laten doorgaren of doorbakken om bacteriële infecties te voorkomen.

Waarop letten bij de aankoop van kip

Op het belang van de herkomst wezen we hierboven al. Het allerbelangrijkste bij de aankoop van kipproducten is echter dat de kip vers is. Kijk dus goed naar de verpakking- en houdbaarheidsdatum en let goed op de kleur. Merk je ergens een donkere of grijzige verkleuring, dan laat je ze best liggen. Verse kip moet mooi roze en vleesachtig zijn. Een biokip is vaak gezonder en smaakt over het algemeen beter dan een industrieel geproduceerde kip.

Kip bewaren 

Verse (niet bereide) rauwe kip kan je invriezen en ze blijft dan zo’n 9 maanden goed. In de koelkast bewaar je de kip best niet langer dan een paar dagen. Bewaar ze daar op de koudste plek en dek ze goed af met folie of bewaar ze in een luchtdichte zak.

Kip bereiden 

Kip kan je op talloze manieren bereiden: gebakken, gekookt, gegaard, op de barbecue, aan het spit, in de oven, … Eigenlijk hangt het wat af van het deel dat je wilt bereiden. De boutjes zijn heerlijk gebakken in de pan, in de oven of gegrild op de barbecue. De filet bereiden wij graag in stukjes in de wok. En een volledige kip komt het best tot haar recht aan het spit of op de barbecue. Zorg er in ieder geval voor dat je kip altijd goed doorbakken of doorgaard is.

5 “kiplekkere” recepten 

Haal je kip-tools al maar boven, want zoals steeds ronden we af met enkele lekkere recepten.

Kippenbouten in limoncello: een origineel gerecht met sappige kippenboutjes gegaard in limoncello. Opgelet: verslavend lekker! 

Kippenbilletjes met knolselderfrietjes: in dit recept worden de kippenbilletjes op smaak gebracht met curry en krijgen ze gezelschap van heerlijke frietjes van knolselder.

Hoevekip met knolselder en truffel: een herfstig gerechtje waarbij de truffel voor de extra feestelijke toets zorgt.

Bressekip met flan van kippenlever: in dit gerecht van Johan Segers worden zowel de kippenlevers, -magen, -harten en zelfs de hanenkammen gebruikt. Een recept waarmee je gegarandeerd indruk maakt bij kipliefhebbers.

Kippensoep met Thaise kruiden en kokosmelk:  kip past uitstekend in een verwarmend soepje. In dit recept wordt die soep op smaak gebracht met pittige Thaise kruiden en kokosmelk. Njam!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...