Ingrediënt in de kijker: druiven

Njam! staat voor ‘proef de goesting’ en dat nemen we graag letterlijk. Op onze blog inspireren we je daarom met recepten, culinair nieuws en smakelijke weetjes. Met onze reeks “ingrediënt in de kijker” zoomen we in op een bepaald product of ingrediënt. Vandaag is het daarbij de beurt aan druiven. Deze ovaalvormige vruchtjes hebben een vaste plaats in onze nationale maar ook in vele internationale keukens. Tijd voor 10 tips, weetjes en recepten.

Wat zijn druiven

Druiven zijn besvruchten afkomstig van de druivenplant, een houtige klimplant die behoort tot de wijnstokfamilie. Druiven werden reeds 5000 jaar voor Christus ontdekt en werden snel over de hele wereld populair. De meeste druiven komen uit gebieden met een mild tot mediterraan klimaat, zoals Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië. Niet toevallig dat dit ook de bekendste wijn producerende landen zijn!

Soorten druiven

Er bestaan meer dan 7000 verschillende soorten druiven. Een basisindeling die vaak gebruikt wordt, is die naar kleur: blauw, rood en wit/groen. Maar ook de indeling naar gebruik wordt vaak gehanteerd, want druiven worden geproduceerd voor verschillende doeleinden. Daarbij zijn er 4 categorieën te onderscheiden: druiven gemaakt voor consumptie, druiven gemaakt voor dranken (wijn en druivensap), druiven gemaakt voor de productie van rozijnen, en druiven gemaakt voor druivenpitolie. De ongeveer 4000 druivensoorten die geproduceerd worden voor het maken van wijn, kregen namen mee zoals de bekende Chardonnay en Tempranillo druiven.

Eet- versus wijndruiven

Er bestaat wel eens verwarring over het verschil tussen eetdruiven en wijndruiven. Eetdruiven zijn bedoeld om op te eten en zijn daarom groter dan wijndruiven. Ze zien er vaak ook wat mooier uit. Eetdruiven zijn bovendien zoeter dan wijndruiven, bevatten meer vruchtvlees (of pulp) en hebben een dunnere schil. Wijndruiven zijn kleiner dan eetdruiven, hebben meer pitten, een dikkere schil en ze bevatten meer sap.

Druiven versus rozijnen

Rozijnen zijn gedroogde, grote gele druiven die na het drogen geweekt worden in de chemische stof ‘potas’. Druiven zijn overigens niet te verwarren met krenten: deze laatste zijn gedroogde, donkere druiven van een klein pitloos druivenras. Wist je trouwens dat druiven voor 80% uit water bestaan, maar rozijnen nog slechts 15% water bevatten?

Druiven en gezondheid 

Druiven bevatten veel vezels en vitamines en zijn dus zeer gezond. Ze bevatten wel wat suiker en je eet er dan ook best geen kilo’s per dag van. Doordat bij het droogproces van rozijnen de voedingsstoffen en suikers geconcentreerd worden, bevatten deze nog meer suikers. Blauwe en witte druiven zijn ongeveer even gezond, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt.

Druiven aankopen en bewaren 

Wanneer je druiven in de winkel koopt, let er dan op dat ze goed stevig aan de takjes vastzitten. Die steeltjes moeten groen en flexibel zijn, en mogen niet uitgedroogd zijn. De druiven zelf moeten stevig aanvoelen en een mooie, blinkende kleur hebben.

Tip: gebruik druiven als ijsblokjes 

Een leuk alternatief op ijsblokjes zijn ingevroren druiven. Ze zijn gemakkelijk te maken en zien er feestelijk uit in het glas. Hoe je ze best invriest, ontdek je in dit recept. Je kan er ook bevroren druivensatés van maken, ideaal om cocktails af te werken en een hit op elke barbecue!

3 verrassende recepten met druiven

Lees ook...