Wat zijn chilipepers
Met chilipepers worden meestal de vruchten van de planten van de nachtschadefamilie bedoeld. Onder deze familie vallen echter ook paprika’s, en die worden vaak niet gezien als chilipepers. De term chilipepers omhelst dan ook meestal de pikantere varianten. Chilipepers zijn een van de oudste landbouwgewassen ter wereld en kwamen reeds 7000 jaar voor Christus voor. In eerste instantie vooral in Mexico en Zuid-Amerika, maar vanaf de 15e eeuw ook meer en meer in onze contreien. Chilipepers bevatten de stof capsaïcine, die zorgt voor de “heetheid” of de scherpe, pikante smaak. Deze stof zit trouwens vooral in de witte lobbetjes binnenin de pepers waaraan de zaadjes vastzitten. Chilipepers zijn zeer gezond: ze zijn goed voor je metabolisme, zijn bloeddrukverlagend en zouden stress tegengaan.
Soorten chilipepers
Er zijn meer dan 30 verschillende soorten chilipepers, die samen meer dan 10.000 variëteiten vertegenwoordigen. Chilipepers worden vaak ingedeeld naarmate de “heetheid”. Daarvoor wordt de Scovilleschaal gebruikt. Eigenlijk geeft deze schaal aan hoeveel keer men een druppel extract moet verdunnen tot het moment dat er geen scherpte meer waargenomen kan worden. Zo heeft een Jalapeño peper een score van 8000 SHU, of ‘Scoville Units’, wat betekent dat ze maximaal 8000 keer verdund moet worden vooraleer de pikantheid niet meer waargenomen kan worden.
De bekendste soorten chilipepers zijn:
Chilipepers aankopen en bewaren
In de winkel vind je meestal Spaanse chilipepers, maar meer en meer supermarkten bieden ook andere soorten aan. Let er bij de aankoop van verse pepers op dat de schil mooi glanzend is en er geen vlekjes op de chilipepers zitten. Ook bij gedroogde chilipepers mogen er geen vlekjes of schimmelvlekjes zichtbaar zijn.
Verse chilipepers kan je enkele dagen tot zelfs enkele weken in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook prima. Als je ze wilt laten drogen, doe je dat best op een droge en donkere plaats. Ook inmaken is mogelijk en dat doe je best in een mengsel van azijn, zout, suiker en aromaten.
Chilipepers kan je trouwens prima zelf kweken. Daarvoor kan je bij tuinwinkels in het begin van de lente stekjes kopen die je in een serre of buiten kan planten. Ze houden van hoge temperaturen en niet al te veel water, houd daar dus zeker rekening mee.
Chilipepers snijden
Chilipepers snijden kan een gevaarlijk taakje zijn. Je handen komen immers in contact met de zaadjes en de witte lobben die voor de scherpheid zorgen. Als je nadien per ongeluk in je ogen (of op andere plaatsen) wrijft, kan dat voor een branderig gevoel en jeuk zorgen. Voorzichtigheid is dus geboden! Gebruik daarom liefst plastieken handschoenen en een zeer scherp mes (dan komt er minder capsaïcine vrij). Om de zaadjes uit de chilipeper te halen, kan je het steeltje met het hoedje eraf snijden en nadien de chilipeper met de open kant naar beneden tussen je handen laten rollen. Zo zullen er al een heel deel van de zaadjes uitvallen. Vergeet echter nadien niet de witte lobben te verwijderen, want eigenlijk zorgen zij net voor de scherpheid!
Chilipepers bereiden
Chilipepers kan je op diverse manieren gebruiken in de keuken. Dat kan bijvoorbeeld vers in salades of sauzen, gedroogd of als poeder in soepen of sauzen, of ingemaakt op bijvoorbeeld nachos. Als je vooral de smaak van chilipepers wenst, maar minder het pikante, haal je best de zaadjes en de lobben uit de pepers. Verse chilipepers zijn over het algemeen het meest pikant.
Wij inspireren je graag met 5 recepten met diverse soorten pepers:
Smakelijk & make it spicy!