Halloween: koken met “griezelige” ingrediënten

Ah, Halloween! Weer een extra reden om te koken, en dat mag op deze dag eens wat specialer. Wij kiezen ervoor om binnen het thema te koken met “griezelige ingrediënten.” Die zijn er genoeg: van bloederig vlees tot insecten. In dit artikel inspireren we je met het griezeligste bordje eet- én bibberplezier.

Kook met “gedrochten uit de zee”

Bij gedrochten uit de zee kun je denken aan oesters, zeeduivel en inktvis. Het zijn allemaal ingrediënten die er wat griezelig uitzien of zo klinken. Maar ook kreeft en langoustines – met hun gevaarlijke scharen – kunnen onder deze noemer worden geplaatst. Deze oesters met tomatencompote brengen niet alleen griezelige zeegedrochten op het bord, maar voegen ook een bloederige kleur toe.

Ga aan de slag met ingewanden


Harten, magen, hersenen, lever … ingewanden spreken tot de verbeelding. Velen vinden ze best griezelig, maar ze zijn ook heel smakelijk. Deze varkenspootjes met hersen- en charcutièresaus zijn bijvoorbeeld verslavend lekker.

Krokant en kruipend eetplezier

Insecten op je bord: het is (nog) niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn deze kruipende schepseltjes heel gezond. Wanneer je ze krokant bereidt of verwerkt in gerechten, zijn ze bovendien verrassend lekker. Is dat nog een stapje te ver voor jou? Begin dan met deze spinnenkoekjes (met spinnetjes van chocolade). Die zijn voor iedereen toegankelijk!

Go bloody 

Bloederige ingrediënten, zoals rauw of bloedend vlees, brengen je meteen in de Halloweensfeer. Ook bloedworst is hier uiteraard voor geschikt, zoals in dit ‘bloody’ recept van presa met bloedworst en rode ui. Geen fan van bloederig vlees? Met (het sap van) rode bieten kun je hetzelfde effect creëren. Probeer bijvoorbeeld eens deze pittige geroosterde bieten.

Gebruik “behekste groenten en kruiden” 


Onder de noemer “behekste groenten en kruiden” plaatsen we bijvoorbeeld zwarte knoflook, paarse wortel, pompoen (dé Halloweenclassic) en knollen. Dit zijn ingrediënten die ongetwijfeld in een heksenketel thuishoren. Dat deze ketel ook lekkernijen voortbrengt, ontdek je in dit recept voor zwarte pasta met pompoen.

Laat het stinken

Ook stinkende ingrediënten kunnen als griezelig worden ervaren. Schimmelkazen, bijvoorbeeld, jagen sommige mensen de stuipen op het lijf. Ook knoflook en bepaalde eierbereidingen kunnen behoorlijk wat geur verspreiden. Wil je jouw gasten bang maken met een wel zeer geurige bereiding? Serveer dan lookbrood (met extra knoflook) als bijgerecht op Halloweensavond.

Maak het écht gevaarlijk

Zijn bovenstaande ingrediënten nog niet spannend genoeg voor jou? Dan kun je kiezen voor écht gevaarlijke ingrediënten zoals kogelvis maar ook bepaalde paddenstoelen. Die kunnen immers giftig zijn. Houd het uiteraard veilig en kook alleen met ingrediënten waarvan je zeker weet dat ze geen kwaad kunnen. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor een (veilig)  broodje paddenstoelen, maar hang er een spannend verhaaltje aan dat je de paddenstoelen voor de allereerste keer zelf hebt geplukt.

Veel eet- en griezelplezier! 

Lees ook...