Graag wat meer pit? Zó komen verse kruiden het best tot hun recht!

Ken je dat gevoel? Je hebt heerlijk gegeten, maar toch vond je dat er iets ontbrak. Dat tikkeltje extra dat je gerecht helemaal afmaakt. Dan is de kans groot dat de kok van dienst te weinig kruiden gebruikt heeft. Deze fantastische smaakmakers zijn een meerwaarde voor elk gerecht, zeker als ze vers zijn. Ontdek hier hoe je het maximum uit verse kruiden puurt!

verse kruiden

Waarom verse kruiden?

Gebruikte je tot nu toe alleen gedroogde kruiden uit de supermarkt? Dan moet je zeker eens de verse variant proberen. Het verschil is meteen merkbaar: verse kruiden zijn een echte smaakbom en staan garant voor heerlijke aroma’s. Bovendien bevatten vers geplukte kruiden net zoals verse groenten en fruit meer vitaminen en voedingsstoffen. Tip: wie houdt van de pure keuken, koopt geen verse kruiden in de supermarkt, maar kweekt ze gewoon zelf.  Een bloempot, water, warmte en zaadjes van je favoriete kruiden: meer heb je niet nodig!

Secure selectie en dosering

Je kruiden mogen nog zo vers en smaakvol zijn, als je ze niet met het juiste gerecht combineert, dreigen je disgenoten wel eens onaangenaam verrast te worden. Ga op voorhand goed na welke touch je je gerecht wil geven en kies op basis daarvan zorgvuldig de juiste kruiden uit. Hier alvast enkele gouden combinaties:

  1. Tomatensoep met verse basilicum

  2. Korianderflensjes met een duo van vis

  3. Mosselen met witte wijn en peterselie

  4. Yoghurt-komkommersoep met verse munt

    Opgelet: trop is te veel. Overdrijf niet met de kruiden, anders gaan ze je gerecht overheersen. Proeven is de boodschap!

    Hoe voeg je de kruiden toe

    Bij de toevoeging van verse kruiden aan je gerecht is timing cruciaal. Terwijl je bepaalde kruiden het best al meteen voegt, wacht je met andere beter wat langer. We delen ze op in twee groepen:

    • Kruiden met harde blaadjes zoals tijm, laurier, salie en rozemarijn hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Je voegt ze aan het begin van je kookproces toe.

    • Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af. Voeg ze op het einde toe of net voor het opdienen.

    Ook vóór je de verse kruiden toevoegt, gelden er enkele belangrijke richtlijnen. Zo spoel je ze het best niet te lang, want dan gaat hun aroma verloren. Voor een maximale smaak snij je de kruiden ten slotte heel fijn met een scherp mes

    Lees ook...