Glutenvrij = glutenblij, 7 glutenvrije recepten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en haver. Het zorgt voor het rijzen van het deeg en voor de kenmerkende textuur van brood en andere bakproducten. Steeds meer mensen hebben echter te maken met glutenintolerantie. Dat komt enerzijds door een veranderende consumptie- en productiestijl, maar ook omdat men meer en meer bewust is van de mogelijke gevolgen van gluteninname. Voor mensen die gluten moeten vermijden, zijn er gelukkig tal van alternatieven (zoals rijstmeel of maïsmeel) beschikbaar. Vandaag zetten we 7 van onze favoriete glutenvrije recepten op een rijtje.

1. Glutenvrije wafeltjes met kip en mangochutney

Overheerlijk zijn deze glutenvrije wafeltjes met kip en een chutney van mango. De krokante wafeltjes zijn gevuld met een mengsel van kip, tomaat, rucola en kruiden, en krijgen gezelschap van een frisse salade van rucola, tomaat, komkommer, mango, balsamico en de mango chutney. En dat allemaal glutenvrij!

2. Glutenvrije bolletjes met kaas of bloem

Dat je ook fantastische glutenvrije broodbereidingen kan maken, tonen we graag met dit recept. De basis is glutenvrij witbroodmeel of glutenvrije bloem die als smaakmakers kaas, azijn, suiker en boter meekrijgt. Afbakken en glutenvrij genieten maar.

3. Glutenvrije Koreaanse kipnuggets

Nuggets of andere frituurbereidingen zijn ook prima te maken zonder gluten. In dit recept van glutenvrije Koreaanse kipnuggets worden sappige stukjes kip krokant gefrituurd in een mengsel van maïzena en zout. Ze krijgen nadien een sticky jasje van onder meer glutenvrije sojasaus, ahornsiroop, chili, gember, glutenvrije miso en ketchup om.

4. Glutenvrije chocoladecake

Een heerlijk smeuïge, volle chocoladecake zonder gluten? Geen probleem! Je hebt er bovendien slechts 7 ingrediënten voor nodig: eieren, kristalsuiker, chocolade, boter, hazelnootpoeder, maïzena en zout.

5. Glutenvrije groentenpizza

Ook pizza’s kan je gerust glutenvrij bereiden. In dit recept wordt daarvoor kikkererwtenmeel gebruikt. De topping, met onder meer butternut, Provençaalse kruiden, granaatappel, honing, sojasaus, zachte geitenkaas en zonnebloempitjes, is niet alleen gezond maar vooral verslavend lekker!

6. Glutenvrije appeltaart

Een ander heerlijk dessert zonder gluten is deze glutenvrije appeltaart. Appels, amandelpoeder, havermout, suiker en boter vormen daarbij de basis. Kaneel en nootmuskaat zorgen voor een verrassende, kruidige toets.

7. Glutenvrije lasagne

We sluiten dit artikel af met een glutenvrije pasta. En niet zomaar een pasta, maar wel een van de grote Italiaanse klassiekers: lasagne. Je gebruikt daarvoor glutenvrije pastavellen die je in de supermarkt of dieetwinkel kan vinden. Deze worden bedekt met sugo (een Italiaanse tomatensaus) en een romige bechamelsaus met glutenvrije bloem. Dat glutenvrij ook glutenblij betekent, kunnen we bij deze bevestigen.

Lees ook...