Glutenvrije bolletjes met kaas of bloem

Foto: Hannah Hughes ©

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
330 ml warm water
10 gr instantgist (glutenvrij)
410 gr glutenvrij witbroodmeel of glutenvrije bloem
15 gr psylliumpoeder (glutenvrij)
6 gr zout
1 tl ciderazijn
50 gr oude cheddar of Goudse kaas, geraspt

Bereiden:

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Roer het warme water, de gist en suiker in een kan door elkaar. Laat het mengsel 10 minuten staan tot het schuimig is.

Doe het meel of de bloem, de xanthaangom, het psylliumpoeder en zout in een kom en meng alles grondig. Voeg de azijn, het eiwit, de boter en het schuimige gistmengsel toe.

Klop alles 3-5 minuten met een handmixer op hoge snelheid of gebruik een tafelmixer. Het moet eruitzien als een heel dik, kleverig beslag. Laat het 10 minuten rusten; dit broodbeslag is erg nat en het rusten is heel belangrijk. Bestuif het werkvlak en je handen met bloem en verdeel het deeg in zes tot acht porties van 140 gram. Ik trek de stukken deeg apart uit de kom en weeg ze op een velletje plasticfolie om te voorkomen dat ze aan de weegschaal plakken.

Leg een portie deeg op het met bloem bestoven werkvlak en rol het lichtjes door de bloem tot het niet meer plakt. Vorm het met je handen tot een ronde vlakke schijf en leg die op de bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van de stukken deeg en leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat. Dek alles losjes af met plasticfolie en laat de bolletjes 40-60 minuten op een warme plaats rijzen, tot ze in volume zijn verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 °C/220 °C. Zet een grote braadslede onderin en breng water aan de kook.

Verwijder de plasticfolie, bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en strooi de geraspte kaas erover of bestuif de bolletjes met bloem. Zet de broodjes in de voorverwarmde oven en schenk direct een kop kokend water in de braadslede. Bak de broodjes in 20-22 minuten goudbruin en haal ze uit de oven. Laat ze even op de bakplaat liggen en daarna op een rooster verder afkoelen. Eet je de bolletjes niet dezelfde dag, besprenkel ze de volgende dag lichtjes met water en stop ze even in de magnetron of oven.

Inspiratie & blog