GILLIA Smiles & Pasta: nieuwe Antwerpse hotspot voor iedereen die dol is op lekkere pasta’s

Liefhebbers van de Italiaanse keuken mogen zich gelukkig prijzen. Want onlangs opende op het trendy en hippe Antwerpse Zuid een nieuw pastarestaurant: GILLIA Smiles & Pasta. Een modern en eigentijds pastarestaurant met huisbereide sausen, ambachtelijke pasta, originele toppings èn afgewerkt met Parmezaanse kaas die maar liefst 30 maanden rijpte. Voor chef Martijn en zijn vrouw Virginie, die samen jarenlang een gastronomische restaurant uitbaatte, zijn enkel de beste ingrediënten goed genoeg. Hun concept is even eenvoudig als makkelijk; je kiest een saus, de grootte van je portie, de soort pasta én eventueel een extra topping. Buon appetito!

Martijn Luinstra en Virginie Maes hebben al heel wat ervaring in de horeca. Het duo was met hun eerdere restaurants ‘PUUR’ en ‘Le Chateau Simple’ tot ver buiten Dendermonde bekend voor hun verfijnde keuken en warm onthaal. Het leverde hen een hoge score op bij Gault & Millau. In oktober 2016 besloten ze het over een hele andere boeg te gooien en openden ze hun eerste ‘GILLIA Smiles & Pasta’ in Dendermonde. Het concept was meteen een schot in de roos. Nu, ruim één jaar later opende  het koppel een tweede vestiging in de Geuzenstraat in het hartje van het trendy Antwerpen Zuid.

Rome, Pisa of Napels 

Het restaurant ligt op wandelafstand van het Tropisch Instituut en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Binnen oogt het design strak en licht en werd er gewerkt met veel wit en hout. Alle interieurstukken zijn van Belgische makelij.
 
Wat meteen opvalt wanneer je bij GILLIA aan een tafeltje zit, zijn de rode en (Delfts) blauwe accenten: een knipoog naar zowel Italië als Nederland – waar Martijn vandaan komt. Ook de kleurensymboliek is voor het duo belangrijk: zo weerspiegelt rood hun passie voor het vak, terwijl blauw staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Een leuk detail: het personeel draagt een donkerblauwe jeansoutfit. De grote open keuken zorgt voor een nonchalante sfeer. Het restaurant krijgt zo ook iets heel persoonlijk en intiem.
 
Op de tafels vind je geen tafelnummer terug, wél een rode Fiat 500. Elke tafeltje werd genoemd naar een Italiaanse stad. Het restaurant neemt je dus – bijna letterlijk – mee naar Rome, Pisa of Napels. La dolce vita! 
 
Kraakverse ingrediënten, rechtstreeks uit Italië

Ook al kozen Martijn en Virginie met dit pastarestaurant voor een totaal ander concept dan in hun vorige restaurant, toch blijven kwaliteit en vakmanschap ook in GILLIA van uiterst belang. Zo maakt Martijn alle sauzen, pasta’s en toppings zelf. Wil je wat extra kaas op je pasta? Dat kan, maar dan wel enkel de beste Parmezaan. ingrediënten zijn kraakvers en komen rechtstreeks uit Italië.  Naast heerlijke pasta’s staan er op de kaart heel wat kwaliteitswijnen en hun eigen Italiaanse spirits.

Hoe werkt het? 

Stap 1: de saus

Tussen de sauzen op de kaart een ‘Al Ragu’, een saus van tomaat, gehakt en pancetta. Liever geen vlees? Dan kan je kiezen voor de Formaggio: een kaassaus van parmezaan, emmentaler en pecorino. In de vegetarische Pesto Genovese zit basilicum, pecorino, parmezaan, cashewnoten en pijnboompitten. Veganisten kunnen kiezen voor Pomodori, een saus van tomaten, ui, look, groentebouillon en kruiden.   
 
Stap 2: de pasta 

Voor de verse pasta heb je de keuze uit drie verschillende soorten. Wie houdt van sliertjes, kiest voor de tagliatelli: gemaakt van een harde tarwe uit Italië. Deze ‘grano duro’ zorgt ervoor dat de pasta tijdens het koken zijn vastheid niet verliest. De volkoren Penne is gemaakt van een biologisch en glutenarm graan en eieren van kippen met vrij uitloop. Of je gaat voor Orecchiette (Italiaans voor oortjes), een typische pasta afkomstig uit Zuid-Italië die bovendien veganistisch is.
 
Stap 3: de topping

Wil je je eigen accent aan je pasta geven? Dan kan je naar eigen smaak één of meer van de extra toppings toevoegen. Je hebt de keuze uit Meatballs, met een aroma van venkelzaad, balsamico en mosterd of Culatello, de koning van de parmaham. Nog op het menu: Berloumi, een type Haloumi-kaas uit Berlare (Oost-Vlaanderen), Pancetta Affumicata (reepjes gerookt Italiaans mager spek) of Veggie balls van kikkererwten en maïs. Als extraatje on top: Parmezaan die 30 maanden rijpte, 30% minder zout bevat en rijk aan omega 3 is. Lactosevrij, want alle melksporen zijn door zijn rijpheid verdwenen.

GILLIA Grappa 

Geen zin om op restaurant te gaan, maar wel zin in een verse pasta? Bij GILLIA kan je de sauzen en ongekookte, verse pasta ook kopen om dan thuis klaar te maken. In de shop vind je ook de wijnen en de eigen GILLIA Grappa, Amaretto, Sambucca of Gin.  

Praktisch: 

G I L L I A Smiles & Pasta - ANTWERP
Geuzenstraat 9, 03/2972837
woe-za 12-14:15 (keuken 14u)
woe-za 18-22 (keuken 21u)
zondag, maandag, dinsdag & feestdagen gesloten


Lees ook...