Foodtrends: wat eten we in 2015?

In het afgelopen jaar moest ons eten vooral lokaal geteeld en authentiek zijn. In 2015 leggen we de lat nog hoger en kiezen we voor eten dat écht goed voor ons is. Zelfgemaakt brood, thee in plaats van koffie en groenten als gastronomisch hoogstandje. Het einde van de fastfoodcultuur is in zicht, met deze 5 foodtrends voor 2015.

foodtrends 2015

1.      Thee komt terug

Na de third coffee wave en de inburgering van de hippe koffiebars in steden, is het dit jaar de beurt aan thee om de markt te veroveren. Thee is gezond én veelzijdig. De groene matchathee uit Japan wordt gebruikt als marinade voor vlees, vis en gevogelte en duikt steeds vaker op als ingrediënt van ijs en zelfs pralines. Heeft thee dan een plaats in gastronomische settings? Jazeker. De opkomst van de theesommelier is al een tijdje aan de gang. Dus verwacht je dit jaar maar aan de definitieve doorbraak.

2.      Volwaardig brood: foodtrend of blijver?

Ons dagelijks brood was dringend aan een opwaardering toe. De interesse in écht brood, vrij van additieven en gemaakt op basis van volwaardige graansoorten, groeit gestaag maar zeker. Dat komt wellicht omdat we steeds minder enthousiast worden over het ‘supermarktbrood’ van vandaag, dat misschien wel lang houdbaar is maar bitter weinig smaak heeft en boordevol smaakverbeteraars, suiker, zout en emulgatoren zit. Neen, dan liever een volwaardig zuurdesembrood dat traag gerezen is en voor je neus gebakken wordt. Het liefst in een authentieke bakkersoven, dat spreekt.  

3.      Gezond grillen

Grillen is het nieuwe braden. Het is een gezonde manier om vlees of vis klaar te maken die helemaal past bij de hang naar authenticiteit in de keuken. Stop het in de Green Egg en laat maar bakken (of roken, nóg authentieker). Je hebt weinig vetstof nodig en voegt smaak naar believen toe met kruiden, specerijen en marinades. Gezond en lekker!

4.      Groenten als gastronomische topper

Nu we met zijn allen de vergeten groenten in de armen gesloten hebben, is het de hoogste tijd om groenten in het algemeen meer aandacht te schenken. De revival van de biet is stilaan op zijn retour, maar dit jaar kun je volop beginnen experimenteren met linzen, spitskool en boerenkool. Zoek ‘kale recipes’ op Google en de recepten met boerenkool zullen je om de oren vliegen.

5.      Minimalistische menukaart

Heeft het met de crisis te maken? Misschien wel. Restauranthouders besparen op personeelskosten en kiezen steeds vaker voor een zelfbedieningsformule en een beperkte menukaart. Saai, zo’n minimalistische menukaart? Welneen. “In de beperking toont zich de meester”, zei Goethe al en dat merk je in deze trend. Minder keuzes op de menukaart betekent in de meeste gevallen dat je te maken hebt met een creatieve, verse en eerlijke keuken. 

Lees ook...