‘Foodies & the city’: tips & tricks van Lynn, Maud en Tess

Met onze nieuwe streetfood-chef Lynn van de Vorst maakten we in dit artikel reeds kennis. Lynn is een super gepassioneerde Nederlandse foodie en een echte street food fan. In het njam!-programma ‘Streetfood’ neemt ze ons mee langs de lekkerste streetfoodhallen van Nederland, waar ze smaken van over de hele wereld ontdekt. In het nieuwe programma ‘Foodies & The City’ gaat Lynn samen met haar vriendinnen Tess (Bartender) en Maud (Tafelstyliste) op verkenningstocht naar de meest charmante steden van Vlaanderen. Ze gaan op zoek naar de lekkerste culinaire hotspots, proeven van lokale delicatessen en shoppen de leukste decoraties voor thuis. Voor dit artikel vroegen we de drie dames naar enkele hands-on tips & tricks binnen hun vakgebied.

Vier vragen voor foodie Lynn van de Vorst

We willen graag thuis meer gezond comfortfood maken en merkten dat je op jouw Instagrampagina vaak supertoffe recepten post. Zijn er enkele basistips die je ons kan geven voor het bereiden van gezond comfortfood?

Als ik gezond comfortfood maak, plaats ik meestal groente in de hoofdrol. Dan weet ik dat de basis van het gerecht licht en voedzaam is. Vervolgens ga ik het 'lekker maken' met bijvoorbeeld kaas, geroosterde noten, een goede olijfolie, enzovoort. 

De gerechten die je maakt zijn vaak ideaal om te sharen. Welke basistips voor “sharing food” zou je ons kunnen meegeven? 

Ik hou van een uitgebreide lunch of diner waarbij ik schalen met eten op tafel kan zetten en waar iedereen wat van opschept. Qua presentatie vind ik het belangrijk dat het er feestelijk en overdadig uitziet. Ook vind ik het fijn om tijdens dat soort momenten niet meer te veel à la minute te hoeven koken. Daarom kies ik gerechten die voor een groot deel van te voren te bereiden zijn. Een heerlijke salade van spinazie, dadels, ingelegde rode ui en roquefort bijvoorbeeld. Samen met een geroosterde aardappelsalade en een zijdezachte zalm uit de oven. Het water loopt mij al in de mond (lacht). 

Hoe kies jij de beste food adresjes uit wanneer je een stad bezoekt? 

Oh, ik maak er een sport van om van tevoren alle leuke adresjes op te snorren en stippel het liefst een hele eetroute uit als mijn vriend en ik op reis gaan. We hoeven die planning uiteraard niet helemaal op te volgen als we daar geen zin in hebben. Ik vind het alleen heel erg zonde om op een druk, warm Italiaans plein krampachtig op Tripadvisor te gaan zoeken waar het leuk zitten is, om er dan vervolgens achter te komen dat het daar vol zit. 

Wat zijn enkele van jouw favoriete food spots in Nederland? 

  • Restaurant: De Kas (Amsterdam Oost)
  • Lunch: The Cottage (Amsterdam Oost)
  • Kaaswinkel: L'amuse (Amsterdam)
  • Marktkraam: Twin Olives (Albert Cuyp)
  • Frietjes: wij reden vroeger in het weekend naar Lommel om daar op een soort parkeerplaats frietjes te eten in de achterbak van de auto 
  • Aardappels: Het aardappelboertje in Oerle (het dorp waar ik vandaan kom) heeft in april/mei de meest romige nieuw aardappeltjes. Heerlijk met boter en bieslook
  • Kookwinkel: Meesterslijpers en Duikelman 
  • Saté: de beste saté van Amsterdam haal je bij Saté bar Charley op de Noordermarkt 
  • Sojasaus: zelfgemaakte sojasaus uit Rotterdam van Tomasu 
  • Vintage servies: Tableware Amsterdam
  • Sushi: Ken Sushi (Amsterdam)

Vier vragen voor tafelstyliste Maud

Wij koken heel seizoensgebonden maar vinden het moeilijk om onze tafelsetting daarop aan te passen. Heb je enkele tips om je tafel gemakkelijk seizoensgebonden te stylen?

Naast de keuze voor een tafelkleed in de kleur van het seizoen kan je ook heel goed een sfeer neerzetten met bloemen uit dat seizoen. Tulpen in de lente, weelderige en kleurige bloemen in de zomer. Droogbloemen in de herfst en in de winter takken met besjes. Of na de kerstboom meteen het Mimosa seizoen. Wat ook heel erg leuk is, is om in de styling groenten of fruit te gebruiken. Denk aan citroenen en artisjokken, sinaasappelen of een tijmplantje. Of kastanjes en peren in de herfst. Maar zelfs trosjes tomaten zijn kleurbommetjes op tafel die voor heel veel sfeer zorgen en meteen ook een seizoen neerzetten. Trosjes tomaten schreeuwen: Italiaanse zomer!

 
We geven een feestje voor 10 personen, maar hebben een klein budget voor een leuke tafelsetting. Heb jij enkele tips? 

Een tafelkleed is voor mij altijd de basis van een mooi gedekte tafel. Het zet meteen sfeer neer! Een groot tafelkleed kun je vervangen door een groot stuk stof dat je op de markt koopt. Spaar bokalen op en lege (wijn) flessen voor de decoratie. Je kunt de etiketten eraf weken en ze gebruiken als vaasje en als waxinelichthouder. Wil je ze nog verder pimpen: haal een verfspray bij de bouwmarkt en spuit ze in een kleur naar keuze. In wijnflessen kun je ook leuk druipkaarsen plaatsen of hoge droogtakken. Met kerst is het mooi om alles goud te sprayen, super chique!

Onze Instagram account kan wat meer stylish food pictures gebruiken. Kan je ons daarvoor enkele basistips geven voor het fotograferen van onze tafel en de gerechten? 

Bij foodstyling is licht key! Daglicht is super belangrijk. Hierdoor blijven je elementen op tafel fris en kleurvast. Is er een zonnetje, helemaal fijn. Ga lekker bij een raam staan te fotograferen. Ik heb vele props die ik gebruik bij de fotografie van eten. Verschillende bestekjes, servetten, placemats, karafjes, kleine vaasjes, … Ik gebruik ook vaak bloemen op de foto, dat maakt het speels en lekker fris. Mandjes met groenten of fruit in een hoekje is ook altijd leuk. Persoonlijk ben ik fan van foto’s die van boven zijn gemaakt, qua compositie vind ik dat het mooiste. En verder neemt video het tegenwoordig over van foto. Dus hup, die videoknop aan en je lekkere gerechtje van alle kanten filmen!

Zijn er bepaalde winkels of winkelketens die je kan aanbevelen voor de aankoop van creatieve tafeldecoratie of table styling?

Ik ben zelf mega fan van vintage servies en van mooie items scoren op vakantie. In het buitenland raak ik altijd ontzettend geïnspireerd. Vandaar dat ik zelf een webshop ben begonnen met keramiek, tafelaccessoires en tafellinnen vanuit heel Europa. Inmiddels heb ik zelfs 2 winkels in Nederland met al mijn vondsten uit heel Europa. Er worden hier dan ook zoveel super mooie, ambachtelijk artikelen gemaakt en dat moeten we koesteren! Daarnaast vind ook ik het leuk om te snuffelen bij bijvoorbeeld de Zara Home of een Dille & Kamille.

Vier vragen voor bartender Tess

Welke essentiële dranken, ingrediënten en tools zou je aanraden om altijd in huis te hebben voor ‘cocktailamateurs’ (zoals wij) die eens vaker een lekkere cocktail willen maken? 

Allereerst natuurlijk mijn boek, de Cocktailbijbel (lacht)! Verder heb je echt ijsblokjes en een jigger (klein maatbekertje) nodig. Als je vaker cocktails gaat maken, kan je langzaam gaan investeren in een goede shaker, strainer, mixing glass, barspoon, etc. 

Hoe kunnen we goede cocktailbars herkennen puur op basis van de look & feel van de bar en de cocktails? 

Kijk zeker naar de backbar. Welke flessen staan er daar uitgestald? Is het bijvoorbeeld een rij van alleen maar dezelfde fles, dan weet je dat ze (deels) afgekocht zijn door een merk en dat kan de vrijheid van de bartenders beperken. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Naast de flessen die uitgestald zijn, zegt de houding van de bartender ook veel. Word je meteen opgemerkt en verwelkomt, of wordt je genegeerd en moet je om aandacht vragen? Diezelfde aandacht stoppen ze vaak in de cocktails.

We willen een fijne cocktail serveren aan een grote groep mensen. Heb je daarvoor enkele leuke tips hoe we origineel uit de hoek kunnen komen zonder daarbij uren te moeten bezig zijn?

 
Een punch is heerlijk om vooraf te maken. Zoek online een lekker punch recept (zoals deze) en maak hem enkele uren vooraf. Zet in de koelkast terwijl je het eten maakt en als de gasten er zijn, moet je enkel nog wat ijsblokjes en garneringen toevoegen. Iedereen kan zichzelf helpen met uitschenken en jij hebt je handen vrij om de hapjes op tafel te zetten. Of maak een variant op de klassieke Kir Royale met likeur en bubbels. Gebruik bijvoorbeeld een vlierbessenlikeur en schenk daarvan 15ml in een coupe of champagne flute. Vul het glas vervolgens met droge bubbels (champagne/prosecco/cava) en garneer met een citroen zeste. Makkelijk, snel en ook deels vooraf voor te bereiden. Als de gasten arriveren, snel de champagne erbij en proosten maar! 

Zijn er bepaalde nieuwe bars in Nederland of België die we dit jaar moeten ontdekken? 

Niet per se nieuw, maar ik geef graag enkele aanraders per stad:

  • Amsterdam: ⁠natuurlijk ⁠mijn drie eigen bars:
    • Flying Dutchmen Cocktails richt zich op klassieke cocktails en staat momenteel op nummer 63 van beste bars ter wereld.
    • Dutch Courage zit op Zeedijk 12 en is een cocktailbar met focus op jenever en oud-Hollandse likeuren.
    • Belly of the Beast is de nieuwste, open sinds december 2023, en is een laagdrempelige cocktailbar die ook heerlijk eten serveert. Elke dag van 5 uur ’s avonds tot 4 uur s’nachts.
  • Gent: Jiggers & The Cobbler. 
  • Antwerpen: BelRoy’s MAS, BelRoy’s at Nine, BelRoy’s Bijou en Dogma.
  • Knokke: The Pharmacy.
  • Hasselt: de bar van het jenevermuseum. Is open voor iedereen, ook als je niet eerst naar het museum gaat.

Bedankt, dames!

Lees ook...