Exquise erwtjes: 10 weetjes, tips en recepten

Erwtjes: wie houdt er niet van? Heerlijk fris en lichtzoet, veelzijdig in de keuken en zeer gezond: erwtjes hebben voordelen troef. Bovendien zijn ze prijsvriendelijk en lenen ze zich dus uitstekend tot budgetvriendelijk koken. Vandaag zetten we binnen onze reeks “ingrediënt in de kijker” graag 10 weetjes, tips en recepten op een rij. 

1. Weetje: met erwten bedoelen we meestal doperwten

Wanneer we in de volksmond erwten aanhalen, bedoelen we daar meestal doperwten mee. Doperwten zijn een soort peulvruchten en groeien met ongeveer 10 erwtjes tegelijkertijd in de peul. Wanneer je verse doperwten koopt, zitten deze meestal nog in de peul en moet je ze zelf “doppen”. Doperwtjes zijn felgroen van kleur, hebben een frisse, lichtzoete smaak en een heerlijk krokante bite. Er bestaan naast doperwten ook andere soorten erwten zoals grauwe, groene en gele erwten, sugarsnaps of suikererwten, spliterwten en rozijnerwten.

2. Weetje: erwtjes zijn supergezond 

Erwtjes zijn zeer gezond. Ze bevatten veel nuttige vitamines, kalium, en relatief veel koolhydraten en eiwitten. Je mag er dus gerust veel van eten. Let wel, erwtjes eet je beter niet rauw. Ze bevatten immers lectine, een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken.

3. Weetje: erwtjes zijn culinair erfgoed

Oorspronkelijk zijn doperwten afkomstig uit West-Azië en Oost-Europa. In de 15e eeuw doken ze op in West-Europa en werden ze in sneltempo populair. Je mag ze gerust als culinair erfgoed beschouwen, want onze voorouders aten ze met hopen. Zo was erwtensoep lange tijd een van de meest populaire soepen in onze contreien. Of is ze dat nog altijd?

4. Tip: kook voordelig met erwtjes

Een groot voordeel van erwtjes is dat ze vrij goedkoop zijn. Zeker de erwten in blik, gedroogde erwten of ingevroren erwten zijn niet duur. Ze zijn ook zeer gezond en vormen dus een prima alternatief op de verse erwten. Probeer erwten minimaal 1 keer per week in je menu te verwerken om zo bij te dragen tot een budgetvriendelijke kookstijl.

5. Tip: eet erwtjes zo snel mogelijk na het oogsten

Verse doperwten worden na het oogsten vrij snel minder zoet en wat melig van textuur. Daarom consumeer je ze dus best zo snel mogelijk na de oogst of de aankoop. Dit geldt uiteraard voor erwtjes die je in hun geheel wilt eten. Wens je ze te verwerken in bijvoorbeeld puree of soep, maakt het veel minder uit.

6. Tip: vries je erwtjes in en ontdooi ze niet

Verse erwtjes kan je prima invriezen of je kan reeds ingevroren erwtjes kopen. Het voordeel van ingevroren erwtjes is dat je ze prima kan portioneren (deze groente plakt immers niet echt fel aan elkaar). Bovendien behouden ze zowel hun smaak, textuur als gezondheidseigenschappen. Erwtjes hoef je tenslotte niet te ontdooien wanneer je ze wenst te gebruiken. Je kan ze zo de pan of kookpot in doen. Het enige nadeel is dat je ze niet rauw kan eten, je moet ze altijd eerst verhitten. Onze tip? Zorg dat je altijd een zak in de diepvries hebt!

7. Recept: Detoxbowl met broccoli, courgette en erwtjes


 8. 
Recept: Quinoa met steenbolk, erwtencoulis en erwtjes

 9. 
Recept: Zuiders getinte erwtensoep

10. Recept: Bruschetta met erwtenpuree en ricotta 

Lees ook...