Aardappelen zijn terug van nooit weggeweest. Wie ze saai vindt en liever pasta of rijst kookt op een doordeweekse avond, heeft ongelijk. Een simpele aardappel is zo veelzijdig als wat. Welke soort je moet kiezen? Dat hangt af van de bereiding. Koken, bakken, in de schil of puree: met de juiste aardappel voor het juiste recept kun je eindeloos experimenteren!
Vastkokend, bloemig of kruimig?
De aardappelterminologie is al even veelzijdig als de aardappel zelf. We helpen je alvast op weg met deze onthulling: ‘bloemig’ en ‘kruimig’ zijn synoniemen. Grofweg bestaat er dus enkel een onderscheid tussen vastkokende en bloemige aardappelen. Het verschil tussen beide kun je al afleiden uit de benaming: vastkokende aardappelen houden hun vorm ‘vast’ na het koken, de bloemige aardappel valt een beetje uit elkaar. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt, kies je dus voor een van beide aardappelvarianten.
Lekkere aardappelgerechtjes
Wanneer je puree maakt, kies je dus logischerwijze voor bloemige aardappelen die zich na het koken makkelijk tot puree laten stampen. Voorbeelden van deze variant zijn eigenheimer, bintje, doré of irene. Wie puree zegt, zegt vis. Geen lekkerder combinatie dan deze twee klassiekers naast elkaar op je bord! Probeer deze puree van knolselder en pastinaak maar eens uit in combinatie met een heerlijk stukje zeebrasem. Of kruid je aardappelpuree af met een beetje peterselie en lente-uitjes, en serveer ze bij gepaneerde zeeduivel, met dijonnaise als extra smaakmaker. Het hoeft niet altijd puree met fishsticks te zijn.
Vastkokende aardappelen voor pure eenvoud
Een vastkokende aardappel kun je perfect combineren met simpele boerenkost zoals rode kool en worst, bloemkool in witte saus of met deze winterse runderrolletjes. Zo hou je het eenvoudig en komt de pure smaak van de aardappel mooi tot zijn recht. Ook voor een aardappel in de schil – heerlijk met een kruidig slaatje en een stukje gegrild vlees of gevogelte – of voor een aardappelsalade leent de vastkokende variant zich het best. Bekende vastkokende aardappeltypes zijn nicola, rosa en charlotte.
Experiment met aardappel
Natuurlijk kun je met aardappelen nog véél meer experimenteren: het houdt gelukkig niet op bij puree en gekookte aardappelen. Een klassieke aardappelgratin doet het, zeker in de winter, altijd goed. Iets gedurfder is deze aardappelpizza met gekaramelliseerde bacon (hiermee scoor je bij de kinderen!), en als je het eens decadent wil aanpakken, zijn deze aardappelpannenkoekjes met kaviaar warm aanbevolen.