Een stukje kalfsvlees doet je zintuigen helemaal ontwaken

In het gloednieuwe zomerprogramma ‘Open Vuur’ gaan chefs Dominique Persoone en Tom Degroote aan de slag met heerlijk kalfsvlees van bij ons. 

De zomer is dan ook het seizoen bij uitstek om dit bijzondere ingrediënt op je bord te verwelkomen. Je kan ze verwerken in alle mogelijke bereidingen: van heerlijk gastronomisch tot lekker licht. De subtiele smaken van een zacht stukje kalfsvlees doen je zintuigen helemaal ontwaken. Kalfsvlees is bovendien heel makkelijk om te bereiden. Wedden dat jij en iedereen die je kent er niet genoeg van krijgt? 

Het is er voor elke goesting. Het is geschikt als hoofdingrediënt voor speciale etentjes, hapjes, maar ook als dagelijkse kost. Je kan het stukje vlees op een heleboel verschillende wijzen klaar maken. Gemarineerd of gekonfijt, als vulling of op tataki-wijze of zoals Dominique en Tom doen: low en slow op een Open Vuur. Met kalfsvlees slaag je er telkens in om je lievelingsgerechten, van de meest traditionele tot de meest originele, opnieuw uit te vinden. Dit ingrediënt maakt echt het verschil, want ... “Met kalfsvlees smaakt het nog beter. De unieke smaak spreekt tot ieders verbeelding!

Kalfsvlees is een echte inspiratiebron voor iedereen die graag kookt. Van de 'zondagskoks' tot de ware keukenprinsen en -prinsessen. Iedereen kan werken met dit lekker stukje vlees! In ‘Open Vuur’ werd het dan weer verwerkt in een schnitzel van kalfsvlees met zuurdesembrood en een salsa verde. Lekker smullen!

Als paradepaardje van de Europese gastronomie is kalfsvlees een van de lievelingen van fijnproevers. Een bevestiging van de expertise van de kalverhouders. Buiten de Europese grenzen is kalfsvlees minder bekend, op een paar uitzonderingen na zoals Canada. De Fransen eten het meest kalfsvlees. Maar ook buiten Frankrijk zijn er veel fans, zoals in Italië en België.

Benieuwd naar de populairste recepten? De Fransen hebben een zwak voor blanquette en escalope met room. Belgen zijn vooral fan van osso buco, vitello tonnato en gehaktballetjes. Je ziet: een waaier aan varianten waarvan de meeste terecht een plekje innemen op de lijst van gastronomisch erfgoed in Europa. 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat ze gekookt hebben tijdens het programma? Klik dan zeker hier of kijk naar de afleveringen van ‘Open Vuur’. Veel kijk- en kookplezier!

Lees ook...