Een frisse start van 2024 met 10 voedzame en gezonde recepten

Het jaar zetten we graag in met goede voornemens. Gezonder eten is daar traditiegetrouw eentje van. Daarvoor kan je op de njam!-website terecht. Meer zelfs, op onze blog vind je kant en klare lijsten van recepten binnen bepaalde thema’s waarmee je direct aan de slag kan. Om het jaar goed in te zetten, beginnen we 2024 met “een frisse start”. 

In dit artikel steken we immers direct de handen uit de kookschort en gaan we aan de slag met 10 voedzame, gezonde recepten boordevol groenten. Daarbij focussen we op toegankelijke bereidingen met gewone maar lekkere ingrediënten. Recepten voor iedereen en voor altijd, dus! 

1. Tomaat carpaccio met komkommer crème

Het jaar frisser starten dan met deze carpaccio, wordt moeilijk. Je hebt voor dit recept bovendien slechts een tiental (courante) ingrediënten nodig. Sappige tomaten, een kruidige komkommercrème en gekarameliseerde zonnebloempitten vormen samen een verrassend lekker geheel.

2. Nacho cocktail

Deze nacho cocktail is een prachtig hapje of voorgerecht. De bereiding bestaat bijna uitsluitend uit groenten, is klaar in een handomdraai en ziet er nog eens feestelijk uit ook. De cocktail wordt niet met bestek gegeten, maar wel met knapperige nachos. 

3. Pompoen asperge risotto

Voor de koude winteravonden raden we je deze risotto met pompoen en asperge aan. Pompoenpuree, parmezaan en salie brengen smaak en reliëf in de risotto. De afwerking gebeurt met krokant gebakken pompoenblokjes en groene asperges.

4. Geroosterde venkel met sinaasappel en kruidenolie

Venkel, sinaasappel, room en kruiden. Meer heb je niet nodig om een voedzaam, gezond en vooral overheerlijk gerecht op tafel te toveren. De venkel wordt gemakkelijk gaar gestoofd in de oven en de kruidenolie maak je eenvoudig zelf. De prachtige en frisse kleurencombinatie in het bord krijg je er zomaar gratis bovenop! 

5. Gebakken bloemkoolrijst

Een “blijvertje”, zo kunnen we deze bloemkoolrijst gerust noemen. Want deze bereiding, boordevol groenten, is niet alleen gezond en voedzaam,  ze is ook zeer eenvoudig klaar te maken. Overheerlijk, dat ook, maar is dat niet meestal zo bij njam!?

6. Salade van witloof, peer en geitenkaas met croutons van rozijnenbrood

Een salade mag in dit lijstje van voedzame, gezonde en gemakkelijke recepten niet ontbreken. Wij kozen daarvoor een winters getinte maar toch frisse variant. Deze salade is door het witloof, de peertjes, de spinazie en de radicchio immers fris van smaak. De geitenkaas en croutons van rozijnenbrood geven dan weer winterse accenten.

7. Salade van rauwe spruitjes, boerenkool, appel en zoete aardappel

Deze salade brengt het veld in je bord. Dat kan ook niet anders met spruitjes, boerenkool, appel, kikkererwten en zoete aardappel. Hartig en zoet vullen elkaar mooi aan, ras el hanout geeft een exotische toets. De eenvoudig te maken vinaigrette met honing, mosterd en balsamicoazijn bindt alles wonderbaarlijk samen.

8. Courgetti met munt-basilicumpesto en halloumi

Superfris en superlekker: dat kan je van deze courgetti verwachten. Courgetti (courgette in sliertjes) wordt gemengd met echte spaghetti, kersttomaatjes, spinazie en zwarte olijven. Het geheel wordt op smaak gebracht met gebakken halloumi en een overheerlijke zelfgemaakte pesto.  

9. Pastasalade met schapenkaas

Ook een pastasalade kan voedzaam, gezond en lekker zijn. Dat bewijzen we graag met dit recept. Je hebt er slechts 8 ingrediënten voor nodig: pasta, asperges, romanesco, bloemkool, tomaatjes, schapenkaas, basilicum en oregano. Fris, overheerlijk én gezond!

10. Loaded groentefrietjes met kippengehakt

Comfortfood met groenten? Sure! Deze groentefrietjes bestaan uit pastinaak, wortel en rode biet. Ze worden krokant gebakken in de oven en nadien overladen met kippengehakt, kruiden en pittige sausjes.

Lees ook...