De perfecte spaghetti in 10 stappen

Mmh, spaghetti! Heerlijke slierten beetgare pasta met een kruidige saus met vlees, kip of zeevruchten. Weinig mensen kunnen aan deze Italiaanse verleiding weerstaan. Spaghetti is eigenlijk de verzamelnaam voor de ronde pastasliertsoort die dient als basis voor tientallen gerechten. Spaghetti bolognaise is binnen die verzameling een van de meest gekende gerechten ter wereld. De naam spaghetti komt overigens van het Italiaanse spaghetto, dat bindgaren betekent. Maar hoe maak je thuis de perfecte spaghetti? Wij creëren graag samen met jullie het ultieme recept in 10 stappen.

1. De pasta 

De perfecte spaghetti begint met de perfecte soort pasta. Trek daarvoor op proefonderzoek en probeer bijvoorbeeld eens volkorenpasta naast de gekende witte soort. Of experimenteer eens met verschillende diktes van spaghetti zoals fidelini, vermicellini of spaghetti. Eenmaal je jouw favoriete soort kent, kan je de andere ingrediënten daarop afstemmen. Voor de hoeveelheid voorzien wij meestal ongeveer 100 gram pasta per persoon.

2. De groentjes

De groentjes zijn een vaak ondergewaardeerd ingrediënt in de spaghetti. Ze zorgen niet alleen voor extra smaak maar maken je bereiding ook een stuk gezonder. Zeker in een spaghetti bolognaise of een spaghetti met tomatensaus passen groentjes uitstekend. Denk daarbij aan zowel zachte groentjes die je minder lang laat garen (tomaten, champignons, maïs) als hardere groenten die een langere gaartijd nodig hebben (wortel, selder, paprika). Probeer zeker ook eens een vegetarische spaghetti!

3. Vlees, kip of vis

Een spaghetti bolognaise wordt meestal gemaakt met runds- of gemengd gehakt. Je kan echter ook prima ‘restjesvlees’ gebruiken, zoals stukjes worst, spek of ham. Of probeer eens om je spaghetti met kippengehakt te bereiden. Gezonder en zeker even lekker! Als je graag pasta eet met zeevruchten of vis, is het belangrijk dat je minder saus maakt om zo de zeevruchten beter te laten spreken.

4. De saus 

Over de saus voor bij de spaghetti bestaan verschillende meningen. Sommige mensen eten de pasta liever met minder saus om zo de smaak van de pasta te laten domineren. Anderen vinden het dan weer net heerlijk om veel saus met minder pasta te eten. Persoonlijke voorkeur speelt hierbij dan ook de grootste rol. Qua gewicht geldt dat je over het algemeen ongeveer dubbel zoveel saus/vlees/groenten als pasta moet voorzien, dus bijvoorbeeld 100 gram pasta per persoon en 200 gram saus.

5. Say cheese 

Kaas en pasta is eigenlijk een mooi voorbeeld van ‘a match made in heaven’. Voor een pasta bolognaise is geraspte Parmezaan of gemalen Emmentaler een goede keuze, maar ook andere kazen zoals cheddar zijn heerlijk. Ook hier loont experimenteren met restjes de moeite. Probeer zeker ook eens om je spaghetti met een laagje kaas te gratineren in de oven: overheerlijk! 

6. Spice things up

Een goede kruiding is een andere basisvoorwaarde voor een goede spaghetti. Dat begint met de saus (spaghettikruiden, peper, zout, tabasco, …) en eindigt met verse kruiden om af te werken (basilicum en oregano). Tijm en rozemarijn zijn ook lekker in vele spaghettirecepten. Heb je het graag wat pikanter, probeer dan zeker eens wat verse chilipepers toe te voegen in de saus of als afwerking. 

7. Bereiden

Onderaan dit artikel vind je enkele recepten om een heerlijke spaghetti te bereiden. Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt. Doe er ook enkele druppels olijfolie bij, dan gaat je spaghetti minder plakken. Dit kan je trouwens ook na het koken doen om je spaghetti nog smeuïger te maken. Spaghetti kook je tenslotte best al dente zodat er nog wat ‘beet’ aan je pasta zit.

8. Serveren 

Een bord spaghetti is vaak niet de meest mooie bereiding die je op tafel kan zetten. Maar met enkele eenvoudige tips maak je er toch snel iets moois van:

  • Draai je spaghetti op zodat je ‘bolletjes’ verkrijgt. Plaats er zo een 5-tal mooi in een cirkel op een bord
  • Dresseer de saus rond de pasta en niet alles op een hoopje op elkaar
  • Gebruik een wit of een zwart bord om de kleuren het meest te laten spreken
  • Werk af met kleurrijke ingrediënten zoals stukjes kerstomaat en groene basilicumblaadjes
  • Rasp de kaas aan tafel over de pasta

9. Bewaren 

Je kan verse spaghetti (zowel de pasta als de saus) gemakkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast. Heb je heel veel overschot, verpak dan je spaghetti in afzonderlijke porties en vries deze zo in. Heb je alleen saus over, probeer deze dan eens als beleg op de boterham. Origineel én gemakkelijk.

10. Recepten 

Zoals steeds sluiten we het artikel graag af met enkele lekkere recepten: 

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...