Culinaire Moederdag: 7 tips voor de allerlekkerste Moederdag

In het grootste deel van België valt Moederdag op de tweede zondag van mei. Dat betekent dat het in 2024 op 12 mei Moederdag is. De Antwerpenaars moeten echter nog even wachten, want daar valt Moederdag pas op 15 augustus. Voor ons betekent Moederdag dé dag bij uitstek om de moeders culinair in de bloemetjes te zetten. Dat kan zowel met culinaire cadeaus, activiteiten of andere lekkere dingen. Vandaag geven wij jullie 7 tips voor zo’n overheerlijke Moederdag. PS: vaak kan je van die culinaire cadeaus of activiteiten mee genieten. Dat is mooi meegenomen, toch? 

1. Zorg voor een Mega-Moederdag-Brunch, een Mega-Moederdag-Lunch of een Mega-Moederdag-Diner (of alle drie)

Wat moeders tot moeders maakt, is dat ze vaak liever samen met de kinderen genieten dan alleen. En van wat kan je beter samen genieten dan een overheerlijke brunch, lunch of diner op Moederdag? Wij dagen je graag uit om het daarbij extra feestelijk te maken: maak eens deze ‘Mama’s Appeltaart’ (een recept van Roger van Damme en Sven Ornelis), serveer gevulde eitjes met kaviaar en schenk Grand Mimosa’s met champagne

2. Verras je mama met super originele culinaire Moederdagcadeaus 

Culinaire cadeaus zijn altijd leuk, zeker op Moederdag. Denk daarom goed na over de kookstijl en favoriete culinaire activiteiten van je mama en koop binnen dat thema een cadeau. Inspiratie tekort? Hierbij enkele originele mogelijkheden:

  • Een zelfgemaakt kookboek met recepten uit de familie
  • Gepersonaliseerde keukentools zoals snijplanken, glazen of borden
  • Een (kleine of grote) kruiden-of moestuin 
  • Een wijnabonnement waarbij er wekelijks/maandelijks enkele flessen bezorgd worden 
  • Een kleurrijk servies binnen het lentethema

3. Plan een culinaire uitstap met de mama (en/of het hele gezin)

Een culinaire uitstap kan een fantastisch geschenk zijn voor je moeder op Moederdag. Ook hier geldt dat ze dit misschien wel nog leuker zal vinden als jij (of het hele gezin) mee op stap gaat. Begin daarom jouw culinaire Moederdaguitstap zo snel mogelijk te plannen. Enkele tips? Een producententrip met een bezoek aan bijvoorbeeld lokale boeren; het chocolademuseum ‘Chocolate Nation’ in Antwerpen of een van de verschillende food festivals die plaatsvinden in de maand mei.

4. Combineer ‘culinair leren’ met plezier

Activiteiten waar je moeder iets van kan bijleren op kookgebied, komen wellicht iedereen ten goede. Combineer daarom culinair bijleren met plezier. Dat kan bijvoorbeeld met een sushi kookworkshop, een (mini) wijncursus toegespitst op de favoriete wijnregio van je mama, een workshop rond mocktails, enzovoort. Verschillende workshops en cursussen kan je trouwens ook thuis laten plaatsvinden.

5. Organiseer een Moederdagpicknick 

Een picknick is des te fijner wanneer deze op Moederdag plaatsvindt. Je kan daarbij kiezen voor een “privépicknick” (onder jullie tweetjes of met het gezin) of voor een picknick in grotere groep (bijvoorbeeld met de familie of met de buurt). Voor de picknickgerechtjes kunnen we je deze pizzarolletjes met gerookte zalm en boursin, deze hartige tiramisuglaasjes of dit picknickbrood met Parmaham, courgette, paprika & pesto ten zeerste aanbevelen.

6. Geef een culinaire reis cadeau

Mag het wat meer zijn op Moederdag, geef je mama dan een culinaire reis cadeau. Dat kan zowel in binnen- of buitenland. In eigen land kan je bijvoorbeeld een culinaire citytrip cadeau doen. Dat kan in zowat elke stad, maar onze favorieten zijn Antwerpen en Gent omwille van de vele restaurants, culinaire winkels en gezellige barretjes. In het buitenland kan het bijvoorbeeld naar een wijnregio, een culinaire stad (bijvoorbeeld San Sebastian of Parijs) of naar een van de favoriete producenten (bijvoorbeeld een Champagnehuis) van je mama. 

7. Geef een zelf samengesteld culinair cadeaupakket

Een gemakkelijk en voor iedereen haalbaar cadeau: een culinair pakket. Je kan daarbij aan de slag binnen bepaalde thema’s, zoals een land of regio (bv. Italiaans of Spaans), een bepaalde smaak (bv. zoet of hartig) of een gebruiksmoment (bv. apero). Maar een pakket met keukenaccessoires is ook altijd handig. Verpak je pakket met feestelijke materialen die je moeder ongetwijfeld mooi zal vinden. 

Lees ook...