Cheesecake is een heerlijke taart die populair is bij jong en oud, zowel op restaurant als thuis. Maar wat is een cheesecake juist en vanwaar komt ze? Vandaag nemen wij deze unieke kaastaart onder de loep met 10 weetjes en recepten.
Wat is cheesecake?
Cheesecake is een zachte, meestal zoete taart waarin kaas verwerkt wordt. Cheesecake – of kaastaart – bestaat normaal gezien uit 2 of meer lagen, waarbij de onderkant bestaat uit een wat hardere koek en de bovenkant uit een zachte kaassoort, eieren en suiker. Er zijn verschillende soorten cheesecake en vele landen hebben hun eigen variant. Zo noemt de taart bij ons kaastaart, in Nederland kwarktaart, in Zweden ostkaka en in Frankrijk tourteau fromagé. Een cheesecake hoeft trouwens niet altijd zoet te zijn. De beste exemplaren die wij reeds proefden, zijn net zo lekker door de fantastische zoet-zout balans.
Vanwaar komt cheesecake?
Cheesecake heeft een best bijzondere geschiedenis. Je zou denken dat de taart ontstond in Amerika, maar er zijn aanwijzingen dat kaastaart zelfs in het Oude Griekenland bereid werd. Er wordt zelfs beweerd dat cheesecake tijdens de allereerste editie van de Olympische spelen geserveerd werd. De cheesecake die vandaag echter het meest voorkomt, werd uitgevonden in de negentiende eeuw in New York. Daarbij werd de roomkaas Philadelphia gebruikt, die zorgt voor een zacht en smeuïg einderesultaat.
Welke kazen kan je voor cheesecake gebruiken?
Voor cheesecake worden zachte kazen gebruikt die niet te sterk zijn van smaak. Roomkaas, zoals Philadelphia, is daarom het meest geschikt. Maar ook ricotta, mascarpone, monchou of Neufchâtel zijn prima kazen voor een lekkere cheesecake. In Nederland wordt vaak kwark gebruikt voor kwarktaart, de Nederlandse versie van de cheesecake.
Hoe bereid je cheesecake?
Voor het basisrecept van een cheesecake maak je eerst de bodem met (bijvoorbeeld) bloem, boter, zout, bloemsuiker, eidooier en zetmeel. Dit komt in een cakevorm of bakring waar vervolgens het kaasmengsel op komt. De taart wordt in de oven afgebakken en moet nadien afkoelen in de koelkast. Belangrijk bij het bereiden is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat je de taart langzaam en op geen te hoge temperatuur afbakt. Cheesecakes kunnen tijdens het bakken scheuren, maar dat kan je voorkomen door in de oven een bakje met water onder de cheesecake te plaatsen.
Kan je cheesecake bewaren?
Omdat cheesecake verse kaas bevat, kan je de taart niet al te lang bewaren. In de koelkast is dat zo’n 1 tot 3 dagen. Maar wist je dat je cheesecake ook kan invriezen? Laat de taart daarvoor een nachtje opstijven in de koelkast en snij ze nadien in stukken vooraleer je ze invriest. Je kan de cheesecake dan ongeveer een maand in de diepvries bewaren.
Honger gekregen van deze tips en weetjes? Geen probleem! Hieronder vind je 5 recepten voor heerlijke cheesecakes om thuis direct aan de slag te gaan.
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie