Bordeaux Ontkurkt: sweet Bordeaux

Rock-‘n-roll in het glas én op het bord. Da’s wat topsommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone serveren in het nieuwe programma Bordeaux Ontkurkt. Samen trekken ze op culinaire roadtrip doorheen het prachtige Bordeaux. Andy bewijst dat de wijnen uit deze geweldige regio toegankelijk en betaalbaar zijn, terwijl Dominique op zoek gaat naar lokale gastronomische schatten. Samen zorgen ze voor een eigentijdse wijnselectie en een geslaagde foodpairing!

De zoete wijnen uit Sauternes zijn een begrip in Bordeaux. Da's ook het paradepaardje van de 2 zussen Slanie en Elisabeth van Château de Myrat. Sommelier Andy De Brouwer ontdekt er dat hun wijn de ideale aperitief is en dus zorgt chef Dominique Persoone voor het perfecte hapje erbij, na een boeiend bezoekje aan de lokale markt.

Château de Myrat

In de vierde aflevering van Bordeaux Ontkurkt brengt sommelier Andy De Brouwer een bezoekje aan Château de Myrat. Deze wijngaard is gelegen op de linkeroever van de Garonne, vlak aan een zijriviertje dat Ciron heet. De Ciron is een heel belangrijk riviertje in deze streek. Het koude water van de Ciron wordt ’s morgens opgewarmd door de zon en geeft mist af. De mist, de vochtigheid zet zich op de druiven waardoor ze beginnen te schimmelen. Dat wordt ook wel pourriture noble, of edele rotting genoemd en zo krijg je een bijzonder gesuikerde druif. Perfect voor het maken van Sauternes!

Château de Myrat wordt gerund door twee zussen, Slanie en Elisabeth de Pontac. Hun grootvader kocht in 1937 het domein. De druifdie ze verbouwen is voornamelijk Sémillon maar daarnaast werden er ook kleinere percentages Sauvignon en Muscadelle geplant. Allemaal druivensoorten die gevoelig zijn voor edele rotting. 

Regio Sauternes

De sauternestreek is een kleine wijnregio in een zuidelijke uithoek van de Bordeauxstreek. Ze omvat slechts 5 gemeenten: Sauternes, Fargues, Barsac, Bommes en Preignac. Door de nabijheid van de Ciron, een zijrivier van de Garonne, is deze streek ideaal voor natuurliefhebbers die houden van wandelen, fietsen, kanovaren, vissen … . Let ook zeker op de lage muurtjes die je her en der tegenkomt. Bordeaux was drie eeuwen lang in handen van de Engelsen. Toen ze hun wijnen per boot naar de andere kant van het kanaal verscheepten, moest die boot ook weer terug naar Frankrijk varen. En om de boot gewicht te geven, om het kapseizen tegen te gaan, vulden ze die met stenen. Die stenen werden muurtjes.

Samosa’s 

Een Sauternes is een ideale aperitiefwijn die nog het best tot zijn recht komt als je er iets gezouten of pittigs tegenover zet. Chef Dominique Persoone serveert daarom bij de Château de Myrat Sauternes 2010 – Grand Cru Classé van Elisabeth en Slanie twee soorten samosa’s als aperitiefhapje. Een variant met appel en geitenkaas en een pittige variant met kabeljauw en gember. Super lekker en niet moeilijk. Ontdek de receptjes hier: Samosa’s.

Bordeaux Ontkurkt, elke vrijdag om 17u30 en 23u45 op njam!

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren