Bordeaux Ontkurkt: droge witte wijnen & rosés

Rock-‘n-roll in het glas én op het bord. Da’s wat topsommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone serveren in het nieuwe programma Bordeaux Ontkurkt. Samen trekken ze op culinaire roadtrip doorheen het prachtige Bordeaux. Andy bewijst dat de wijnen uit deze geweldige regio toegankelijk en betaalbaar zijn, terwijl Dominique op zoek gaat naar lokale gastronomische schatten. Samen zorgen ze voor een eigentijdse wijnselectie en een geslaagde foodpairing!

In de tweede aflevering van Bordeaux Ontkurkt trekt het olijke duo Andy De Brouwer en Dominique Persoone naar de regio Entre-deux-Mers, één van de grootste wijngebieden van de Bordeaux en goed voor de productie van bijna de helft van alle Bordeauxwijnen. Dit gebied is gelegen tussen twee rivieren, namelijk de Garonne en de Dordogne. Het zijn letterlijk afgeleiden van de oceaan en dat maakt ook dat de getijden invloed hebben op de wijngaarden die hier gelegen zijn. Het terroir, de grond, is kalkrijke klei. 

Château Haut-Rian

In de Bordeauxstreek wordt er niet enkel rode wijn geproduceerd, een goede 7% van de Bordeauxwijnen is wit. In Château Haut-Rian bijvoorbeeld perst de jonge Pauline ook droge witte wijnen en rosés. Deze 28-jarige schone is nog maar enkele maanden vast werkzaam op het wijndomein van haar ouders. Na haar studies aan de business school van Parijs koos ze er toch voor om oenologie te gaan bij studeren. Ze werkte vervolgens anderhalf jaar bij een groot bedrijf maar merkte al snel dat ze haar hart toch aan de wijngaard verloren had. Op het domein Haut-Rian wordt voornamelijk de Sauvignon Blanc druif verbouwt maar verder ook de sémillon. De wijnen die hier geproduceerd worden zijn droog met citrustonen, gele bloemen en exotisch fruit. In de mond: soepel, levendig en fris.

Regio Entre-deux-Mers

De regio Entre-deux-Mers ligt ten zuiden van Bordeaux, op ongeveer een uurtje rijden van de stad Bordeaux. Benieuwd welke verborgen parels je in deze streek kan ontdekken? We sommen ze graag voor je op!

  • Cadillac

Het stadje Cadillac ligt in het hart van de regio Entre-deux-Mers. Hier vind je het kasteel van Cadillac, gebouwd eind 16de eeuw. Het kasteel is een erkend historisch monument en is geopend voor publiek. Ontdek er de prachtige beschilderde plafonds, monumentale schouwen en historische wandtapijten.

  • Abbaye de la Sauve-Majeur

De abdij van Sauve-Majeur is gelegen in het dorpje La Sauve. Na de Franse revolutie kende de abdij een langzaam verval maar werd vanaf 1960 opnieuw hersteld. Tegenwoordig is het monument opengesteld voor publiek en kan je genieten van de versierde kapitelen en het prachtige uitzicht vanop de klokkentoren.

  • Bassin van Arcachon

Het bassin van Arcachon is een soort van binnenzee van de Atlantische Oceaan die twee keer per dag door de eb en vloed vol- en leegloopt. Het is dé plaats bij uitstek waar de Bordelezen in het weekend komen relaxen. Je kan hier heerlijke fiets- of boottochtjes maken. Rondom het bassin worden er op veel plaatsen oesters gekweekt, het bassin telt 26 oesterkwekerijen. Je ziet hier dan ook overal gezellige hutjes en oesters-etende mensen. De 700 hectaren aan kweekpercelen zijn goed voor 8000 tot 10000 ton holle oesters per jaar. In deze aflevering van Bordeaux Ontkurkt brengt chef Dominique Persoone een bezoekje aan oesterkweker Thierry van “Emile et une huitre” en wordt er uiteraard ook gekookt met deze lekkernij.

Papillot van zeevruchten 

Dominique maakt een papillot van oesters, wulken, garnalen en massa’s verse, groene kruiden. Supersimpel en vol smaak. Daarbij wordt de Château Haut Rian Bordeaux Blanc 2016 van Pauline en haar familie geserveerd. Echt genieten! Het recept ontdek je hier: papillot van zeevruchten

Bordeaux Ontkurkt, elke vrijdag om 17u30 en 23u45 op njam!

Lees ook...