Best of Belgium: de 10 beste brasserieën van het land

In België zijn we verwend op culinair vlak. Je kan in ons land immers op alle niveaus fantastisch eten: van heerlijke frituren tot authentieke Italiaanse restaurants, van rasechte Belgische brasseries tot verfijnde restaurants. Vandaag presenteren we je in dit artikel een selectie van 10 restaurants waar je Belgische klassiekers kan proeven: de brasseries. In dit type van restaurants staat gezelligheid en Bourgondisch genieten vaak centraal. Smakelijk! 

Ciro’s, Antwerpen

Ciro’s is een echt brasserie-instituut in Antwerpen. Je smult er van Belgische klassiekers zoals garnaalkroketten, vol-au-vent, kalfsniertjes en café glacé in een zilveren coupe. Het is een plek waar de tijd heeft stil gestaan en waar je vast en zeker zal terugkeren.

Au Vieux Port, Antwerpen

Ook Au Vieux Port kunnen we categoriseren in de categorie “tijdloze brasseries”. Een nostalgisch interieur, Frans-Belgische klassiekers en diverse zaalbereidingen zijn hier de belangrijkste troeven. Zeker proeven? De aan tafel bereide Canard à la Rouennaisse, de hazenrug 'Arlequin' in het wildseizoen en de in de zaal geflambeerde Crêpes Suzette met vanille ijs.

Silo’s, Boortmeerbeek

Silo’s in Boortmeerbeek is een wat recentere brasserie die zich in geen tijd opwerkte tot de brasserietop van België. Dat is niet verwonderlijk: je kan hier in een uitzonderlijk sfeervol en prachtig vormgegeven kader genieten van perfect bereide Belgische klassiekers. Bestel er zeker de garnaalkroketten, de kikkerbillen met look en de aan tafel afgedraaide Dame Blanche.

Friture René, Brussel

In Brussel kan je voor een rasechte Belgische bistroklassieker – steak met frietjes – terecht bij Friture René. De steaks, entrecôtes, frietjes en sauzen zijn er legendarisch, maar er is meer. De mosselgerechten, zoals de mosselen met lookboter of de paling in’t groen, moet je hier eigenlijk ook geproefd hebben.

Les Brigitinnes, Brussel

Een ander topadresje voor Belgische brasseriegerechten in Brussel is Les Brigitinnes. In een nostalgisch en gezellig kader ontdek je hier klassieke en soms vergeten gerechten uit de Belgische bistrokeuken. Denk daarbij aan kalfshersentjes op grootmoeders wijze, kalfswang gesmoord in kriekbier en chocolademousse. 

Brasserie Julie – Sint-Martens-Bodegem

Brasserie Julie brengt een verfijndere versie van de Belgische brasseriekeuken. Het kader is modern en comfortabel en de gerechten zijn er smaakvol en mooi gepresenteerd. Op de kaart klassiekers zoals paling in’t groen of vol au vent ‘royal’, naast meer moderne bereidingen zoals hamachi met bergamot. De Dame Blanche is hier een prachtige afsluiter.

Bistro Tribunal, Leuven

Recht tegenover het gerechtsgebouw in centrum Leuven kan je voor Belgische bistroklassiekers terecht bij Bistro Tribunal. Bij het aperitief kan je er starten met lekkers uit de zee, zoals fruits de mer of inktvisjes. Als voorgerecht zijn de escargots of kikkerbilletjes met look een goede keuze. Nadien een stukje vlees van topslager Rondou, en afsluiten doe je met een Café Glacé. 

Siphon, Damme

Restaurant Siphon is een waar bistro-instituut in Damme. In het authentieke kader aan de oevers van de Damme kan je genieten van seizoensklassiekers zoals fazant Brabançonne met witloof. Siphon staat echter vooral bekend om de verschillende bereidingen met verse paling. Als dessert zijn het roomijs en de pannenkoeken een goede keuze.

Brabohoeve, Schilde 

Brabohoeve in Schilde is een recentere en vrij luxueuze brasserie. Je kan er dus smullen van oesters en kaviaar, maar eveneens van heerlijke Belgische klassiekers. Zo zijn de garnaalkroketten hier fantastisch, net als de Noordzeetong “Meunière”. Bij mooi weer is er ook een dakterras waar je heerlijk kan aperitieven.

Bristol, Knokke

Aan de Belgische kust moet je voor Belgische brasserieklassiekers zeker naar Bristol in Knokke. Met de zee voor de deur is het niet verwonderlijk dat visgerechten hier de show stelen. Tomaat met handgepelde Zeebrugse grijze garnalen, oesters of garnaalkroketten om te starten. Als hoofdgerecht  een gebakken zeetong om vervolgens de laatste gaatjes te vullen met een echte Dame Blanche. Genieten! 

Lees ook...