Belgium Loves Bordeaux – Châuteau l’Hêtre

België houdt van Bordeaux. En die liefde is helemaal wederzijds. Dat bewijzen sommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone op hun roadtrip door de adembenemende wijnregio. De liefde wordt bezégeld met een Belgische klassieker - passioneel geprepareerd door Dominique - en beklónken met een Bordeaux wijntje – zorgvuldig uitgekozen door Andy.

In de tweede aflevering bevinden we ons in het oosten van de Bordeaux-streek, in de buurt van Castillon-La-Bataille. Hier hakten de Fransen in 1453 de Engelsen een kopje kleiner. Dat was het einde van 3 eeuwen Engelse bezetting. En de wijnen die je hier vindt, vallen onder het AOC – de herkomstbenaming – Castillon Côtes de Bordeaux. Een plek met een rijke geschiedenis, maar ook met een grote toekomst. Het ligt in het verlengde van het beroemde kalksteenplateau van Saint-Emilion – en dat trekt veel jonge getalenteerde wijnmakers aan. Het wijndomein dat Andy bezoekt is in handen van de Belgische familie Thienpont. Thienpont – of zoals ze het hier zo mooi zeggen “Tiènpon” – is echt een begrip in Bordeaux. Hun roots liggen in de Vlaamse Ardennen en vooral de 3de generatie Jacques Thienpont is hier bekend, omdat hij één van de duurste wijnen TER WERELD maakt. Andy spreekt af met de upcoming generation, de neef van Jacques, Maxime Thienpont. Hij managet het wijndomein l’Hêtre dat sinds 2015 in het bezit is van de familie.

L’Hêtre heeft een gunstige zuidoostelijk geörienteerde ligging en een terroir dat voornamelijk bestaat uit een mengsel van klei en kalksteen. De gisting van de wijnen die hier gebotteld worden gebeurt in betonnen en eiken kuipen. Ze rijpen voor een derde in nieuwe eiken vaten, voor een derde in vaten van één jaar en tot slot voor een derde in vaten van twee jaar.

Andy en Maxime proeven de l’Hêtre 2017 die perfect pairt met de stoverij van lams die Dominque klaarmaakt. L'Hêtre 2017 is een blend van 95% Merlot en 5% Cabernet Franc en werd 15 maanden gerijpt voor een derde in nieuwe eiken vaten en tweederde vaten van één jaargang. De wijn komt van de percelen gelegen op het kalkstenen plateau van het domein, van 20-jaar oude wijnstokken die organisch worden geteeld en gecertificeerd zijn door Ecocert. De wijn heeft een donkerpaarse kleur; is helder en energiek in de neus met aantrekkelijke bessenaroma's; tijdens de aanzet heeft de wijn een goede rijke textuur met vrij stevige tannines en een strakke, lange, pittige afdronk.