Barbecueën in 2015? Succes gegarandeerd met de tips van Michaël Vrijmoed!

Njam!-chef en eigenaar van restaurant Vrijmoed, Michaël Vrijmoed, is een gepassioneerd liefhebber van een gezellige barbecue met vrienden. Het grote publiek kent Michaël vooral van Hof Van Cleve en zijn eigen restaurant Vrijmoed, maar ook achter de grill voelt hij zich duidelijk op zijn plaats. In zijn programma ‘Op Hete Kolen’ leerde hij ons hoe je zonder al te veel voorbereidingen de lekkerste ingrediënten op de barbecue bereidt. Met de zomer van 2015 en Urban Barbecue, het nieuwe barbecueprogramma op njam! in het verschiet, gingen wij op zoek naar het waarom achter Michaël’s liefde voor de barbecue. Als we daarbij graag enkele tips van de topchef kregen? Graag!

Michael Vrijmoed

De gezelligheid van de barbecue

Barbecue is voor Michaël steeds een moment van ontspanning geweest. Reeds als kind keek hij uit naar de mooie momenten samen met het gezin in de tuin. Het warme weer, de gezelligheid van het vuur en de smaakvolle grillgerechten: dat zijn momenten om nooit te vergeten.

In 2009 deden enkele vrienden van Michaël mee aan het wereldkampioenschap barbecueën. Het eerste jaar was Michaël nog supporter maar al snel stapte hij mee in het kookgebeuren. De jaren nadien zorgde hij mee voor unieke creaties op de grill. In 2011 werden hij en zijn team zelfs beloond met een tweede plaats op het kampioenschap!

Tips voor de barbecue

Michaël is al langer fan van groenten in zijn restaurant, maar ook op de barbecue kan hij er alle kanten mee op. Liefst gaart hij ze in hun geheel, om nadien te verwerken in originele bereidingen. Zo serveert hij in zijn restaurant Vrijmoed rode bietjes in een zoutkorst gegrild op de barbecue. De bietjes worden in hun geheel tussen de kolen gekonfijt en krijgen daardoor een unieke smaak. Ook uien zijn één van Michaël’s favoriete ingrediënten op de grill. Door ze te roken of te grillen, krijgt dit alledaagse ingrediënt een nieuwe dimensie en zal je er zeker je gasten mee verrassen. Ontdek hier hoe je zelf ook groenten kan grillen.

Grote, volledige stukken vlees zoals een mooie lamsbout of lamszadel ziet Michaël steeds vaker terugkomen op de barbecue. Deze prachtingrediënten vragen geen complexe bereidingswijzen en zijn ideaal om te delen. Maak het jezelf zeker niet te moeilijk met dit recept voor een lekkere lamsbout met couscous. Een tip van de chef: laat het vlees voldoende lang rusten vooraleer je gaat grillen. Op die manier krijg je het vlees heerlijk sappig en mooi rosé.

Het type van je barbecue maakt natuurlijk een groot verschil. Zelf gebruikt Michaël liefst een gesloten barbecue omdat die door het reflecteren van de warmte het effect creëert van een oven. Houtskool zorgt daarbij voor de lekkerste smaak door de rookaroma’s. De chef laat de kolen voldoende lang op temperatuur komen en begint pas te grillen wanneer ze mooi gloeien en een witte rand hebben. Naast grillen is roken een van zijn favorieten technieken. Het duurt wat langer maar het resultaat is heerlijk. Een barbecue op gas zorgt voor minder smaak maar is dan weer gemakkelijker in gebruik.

Michael Vrijmoed

Urban Barbecue

Vanaf 15 mei start op njam! het nieuwe barbecueprogramma: ‘Urban Barbecue’. Het wordt een barbecueprogramma waarin twee chefs allerhande creatieve én haalbare gerechten klaarmaken. Geen ‘standaard’ brochettes, worstjes en sla met tomaatjes. Neen, in Urban Barbecue geven de chefs een andere kijk op de traditionele barbecue-gerechten. Het wordt soms wat luxueuzer, soms wat traditioneler, maar vaak ook heel verrassend. In tegenstelling tot ‘Op hete kolen’ (met Michaël Vrijmoed) en ‘Op de Rooster’ (met Johan Segers), staan er bij ‘Urban Barbecue’ twee verschillende chefs met hun sous-chefs aan de grill. Barbecueën is tenslotte altijd leuker om samen te doen! Bart Desmidt en Michaël Vrijmoed zullen geheel in hun eigen stijl de gerechtjes klaarmaken. Ook de locatie van het nieuwe programma zijn uniek: zo zullen we onder meer barbecueën op het terras van het Hilton Antwerp Old Town met de kathedraal als achtergrond. De ideale urban setting ;-).

Urban Barbecue is vanaf 15 mei elke vrijdag te zien op! njam!, omstreeks 20u40. Het wordt een zomers grillfestijn met de lekkerste barbecue-gerechten van onze njam!-chefs!

Sven & Frank van de njam!-redactie

Lees ook...