5 warme, winterse ontbijtjes van Steffi Vertriest

De eerste winterprik is gepasseerd en nu alle handschoenen, mutsen en yes.. zelfs die wollige laarsjes weer bovengehaald zijn, zijn ook mijn ontbijtjes geswitcht van granola met yoghurt bijvoorbeeld naar lekker warme gerechtjes. En dat wil ook zeggen dat ik mijn volle granen weer boven haal. Spelt en havermout bijvoorbeeld tover ik om in afwisselend zoete en hartige gerechtjes. Met links en rechts nog extra ‘sneaky veggies’ uiteraard, want die kunnen we in deze periode goed gebruiken. Spelt is een tarwesoort en bevat dus ook gluten, alle kunnen sommigen die gevoelig zijn aan gluten het iets beter verdragen dan gewone tarwe. Haver is op zich glutenvrij  maar wie glutenintollerant is neemt beter het zekere voor het onzekere en zoekt naar een verpakking die uitdrukkelijk zegt dat dit product glutenvrij is. Zowel spelt als havervlokken kan je vinden bij Nutridia bijvoorbeeld.

Gezonde worteltaartjes

Niks zo leuk als verborgen groentjes! En zeker in dit taartje! Ik vind ze het lekkerst als ze recht uit de oven komen. Ze zijn zowel lekker als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Je kan ze eigenlijk op elk moment van de dag eten! Het is een makkelijk recept en echte comfortfood.

Ovengebakken havermout met blauwe bessen

Aaaah, de simpliciteit van een beperkt aantal ingrediënten. Love it! In dit gerechtje gebruik ik geen suiker, maar laat ik de banaan voor de zoete toets zorgen. Samen met de antioxidanten van de bessen en de verzadigende vezels van de havermout vormt het een perfect ontbijtje.

Courgettemout

Courgette in havermout? ‘Bah’, hoor ik je al zeggen. In tegenstelling tot wat je zou denken, verandert het de smaak niet veel. Wat je wel in de plaats krijgt, is de romigste havermout EVER én een extra portie groentjes. Dé cruciale stap om onopgemerkt de courgette in je haverpap te laten blenden is de schil te verwijderen.

Spelt-haverpap 

Dit is pure verwennerij! Dit papje zou ik makkelijk alle dagen kunnen eten. In de pap zelf doe ik geen suiker, de gekaramelliseerde sinaasappel doet hier al het werk. Samen met de geroosterde amandelen is dit echt een topcombo die je klaarstoomt voor een dag vol energie!

Extra tip:  Kies altijd volle granen om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te sterk swingt. Spelt bevat wel gluten, als je daar moeilijk tegen kan, kan je extra havermout ter vervanging gebruiken.

Ontbijtrisotto

Wie aan haver denkt, denkt meteen aan een zoet papje, maar deze hartige versie moet er zeker niet voor onderdoen. Combineer met een eitje en geniet van een heerlijk voldaan gevoel. Plus... groentjes bij het ontbijt: een dikke YES als je het mij vraagt.

Ontdek het volledige assortiment van Nutridia op www.nutridia.be

XOXO, 

Steffi

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren